Lucrări de restaurare a Porţii Sărutului

Poarta Sărutului din Parcul Central va fi supusă unor lucrări de reabilitare până la sfârşitul anului în curs. Reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” spun că în condiţiile în care vremea nu va permite avansarea lucrărilor, capodopera brâncuşiană va fi ferită de intemperii, pe perioada sezonului rece, cu ajutorul unui acoperiş de protecţie. Pentru conservarea şi restaurarea Porţii Sărutului, Ministerul Culturii a alocat suma de 300 mii de lei.

Ministerul Culturii a alocat suma de 300 mii de lei pentru restaurarea Porţii Sărutului. Potrivit reprezentanţilor, Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” în perioada imediat următoare va fi desemnat un restaurator cu atestat care să se ocupe de reabilitarea capodoperei brâncuşiene. “Este în proces de desfăşurare o acţiune de conservare şi restaurare a Porţii Sărutului. În urma unei licitaţii va fi desemnat un restaurator cu atestat care să demareze lucrările de reabilitare. Acestea vor consta în înlocuirea plăcii de plumb care acoperă lintoul, în remedierea anumitor crăpături şi zgârieturi, precum şi în îndreptarea plăcilor de la bază ca să nu mai băltească apa ”, a declarat Adina Andriţoiu, director interimar al Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”.

Aceasta a mai precizat că, în condiţiile în care vremea nu va permite avansarea lucrărilor, se va amenaja un acoperiş de protecţie pe timpul iernii. “Dacă vremea nu va permite avansarea reabilitării se va amplasa o schelă şi se va amenaja un acoperiş de protecţie pe timpul iernii, urmând ca lucrările să fie reluate în primăvară”, a menţionat Adina Andriţoiu.

În urmă cu câteva săptămâni, ministrul secretar de stat, Sergiu Nistor, a spus că s-au alocat 100.000 de lei pentru întocmirea dosarului privind înscrierea operelor lui Constantin Brâncuşi pe lista UNESCO. Potrivit acestuia, dosarul va fi depus în următorii doi-trei ani, din cauza documentelor solicitate de ambasadorul UNESCO. În luna martie, la Ambasada României de la Paris, Ministerul Culturii a semnat cu preşedintele ICOMOS Franţa un acord de parteneriat pentru a ajuta prin expertiza de specialitate România să depună acest dosar de candidatură.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: