Magazin cu delicioase produse tradiționale în Târgu Jiu. De unde sunt aduse!

O afacere cu bunătăți tradiționale de la Jina este dezvoltată la Târgu-Jiu. La numai 19 ani, Pavel Bebeșelea a preluat frâiele afacerii de familie și a deschis primul magazin plin de bunătăți din zona Sibiului. Cei care trec pragul ”La Sibieni” intră în atmosfera de la Jina și până reușesc să se hotărască ce vor să cumpere sunt rugați să deguste din bunătăți.

Pavel are 19 ani, provine de la Jina și este cel mai mare din cei 5 frați ai familiei Bebeșelea. În urmă cu ceva timp au venit în vizită la Târgu-Jiu, i-a impresionat orașul, dar au constatat că de aici lipsește ceva, mai exact un butic de produse tradiționale. ”Am vizitat Târgu-Jiul și ne-a plăcut zona aceasta. Târgu-Jiul, neavând nici un magazin cu produse tradiționale, am zis că le-ar prinde bine târgujienilor. Este o afacere de familie, părinții se ocupă cu prepararea produselor. Nu avem angajați, totul este făcut în familie”, povestește Pavel.

În gospodăria familia Bebeșelea din Jina sunt crescute sute de păsări și animale din care sunt preparare diferite produse tradiționale care ajung și pe mesele gorjenilor. ”Cumpărăm pui mici, purcei și îi creștem la noi în gospodărie alături de vite, oi și capre. Din animalele crescute în curte părinții noștri prepară produsele cu rețete vechi, moștenite din strămoși, cu care noi ne mândrim și secretul este că sunt afumate tradițional la rumeguș de fag, fiind un fum rece. La noi fiecare zi este grea, pentru că a susține un magazin cu produse tradiționale, făcute în gospodărie, înseamnă foarte multă muncă, dar ce cel mai important este că la noi o zi trece zâmbind”, a mai spus tânărul.

Poate acesta este și secretul cu care sibienii de la Jina își atrag clienții. Ceea ce este interesant că fiecare gorjean care trece pragul magazinului gustă mai întâi produsul pe care vrea să-l cumpere. Ideea afacerii a fost a lui Pavel care după ce termină orele la seral se dedică în totalitatea afacerii, iar ideea de marketing îi aparține: ”Este singurul magazin de desfacere pe care îl avem și noi ne mulțumim cu atât. Deocamdată nu avem în plan să ne extindem, pentru că nu avem foarte multă marfă, mai ales că o facem să fie proaspătă și familia nu poate face față deocamdată. A fost ideea mea să venim cu produsele la Târgu-Jiu și este un sentiment foarte frumos când clienții vin în magazin și ne spun cu zâmbetul pe buze: Chiar ne trebuia așa ceva în zona noastră”.

Produsele sibienilor sunt diversificate. Produsele vedetă sunt pastrama de oaie, brânza de burduf în coajă de brad și untul dulce. Nu sunt mai prejos nici mușchiul haiducesc, cârnații afumați, rulada coaptă de porc, clisa tradițională afumată și ținută la saramură, șunculița cu cimbru sau cea cu usturoi, salamul de vară, de porc sau cel cu piper, parizer, kaizer, mușchiul sau ceafa afumată, șunca presată sau pate de porc și pasăre. Nu lipsesc brânzeturile, cașcavalul afumat și smântâna.

Alături de produsele familiei Bebeșelea, Pavel aduce la Târgu-Jiu și alte produse locale, ale vecinilor de la Jina. Este vorba de mălai bio, tăiței și fidea de casă, chec, cozonac, salam de biscuiți, zacuscă de vinete coapte pe grătar, magiun de pere fiert 24 de ore, sirop de soc cu lămâie, diferite gemuri și dulcețuri, dar și sărățele de casă.

Familia Bebeșelea duce mai departe tradițiile și obiceiurile din Jina nu doar prin produsele preparate în gospodărie, dar și prin cântec, mai exact Ilie și Ioana, frații lui Pavel, cântă la fluier și vocal.

Magazinul de bunătăți este în Piața Mică, în spatele tarabelor de legume.

Vizualizări: 9,770

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: