Mai multe licee din Gorj ar putea fi închise. Vezi motivul!

Liceul din Baia de Fier este unul din cele 55 din ţară unde niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat. Conducerea şcolii spune că la această unitate au venit „rămăşiţe”, adică elevi care au luat medii sub 5 şi la Evaluarea Naţională. Şi câteva licee din Târgu Jiu au avut câte-un promovat rătăcit, cum ar fi Energeticul, Auto sau Bârseşti. Ministrul Educaţiei, Mihai Cîmpeanu, a spus că ia în calcul închiderea liceelor cu astfel de rezultate.

Notele luate de absolvenţii de la Liceul Tehnologic Baia de Fier erau ieri subiect de glume pentru elevii mai mici, pentru care liceul a înfiinţat acum şi alte profiluri în afară de cel de mecanic, în speranţa că vor veni şi copii care vor să înveţe carte, nu doar sa termine 12 clase. Dana Turbăceanu, director adjunct al Liceului Tehnologic Baia de Fier, a explicat eşecul de la Bac: „Noi, în clasele de mecanică, avem elevi care au provenit din medii sub cinci. Aşa s-a moştenit de ani de zile la acest profil, s-a făcut o singură clasă cu rămăşiţele din zonă şi asta e problema”.

Mădălina este unul din cei 63 de absolvenţi de la Baia de Fier care a picat bacul vara aceasta. Examenele le-a susţinut la Târgu Jiu, tânăra recunoscând râzând că nici ea şi nici colegii săi nu s-au prea omorât cu cartea. „Ne-au învăţat profesorii, dar nu prea ne-am dus noi. Vreau să mă înscriu la postliceală şi până atunci vreau să iau şi bacul”, a spus Mădălina. Nici mama elevei nu era prea afectată, deşi se mira că nici măcar un elev nu a promovat.

Patronii din zonă spun că nu au ce angaja

În cei patru ani de liceu, elevii din Baia de Fier au făcut practica la un atelier auto din localitate, dar patronul de aici nu crede că ar avea pe cine să angajeze dacă ar fi să îşi caute un ajutor printre absolvenţii picaţi acum la bac. George Croitoru, patronul atelierului auto, le transmite tinerilor că „fără diploma de bac nu au cum se dezvolta, oriunde merg li se cere diploma, la fel şi pentru înfiinţarea unei afaceri”. Localnicii cred că şi părinţii, şi profesorii sunt vinovaţi pentru ruşinea de la Baia de Fier. „Păi nu-s deştepţi. Şi părinţii strică, şi profesorii, să fie clar, nici profesorii nu i-au învăţat, nici copiii nu au învăţat, se duc la cârciumă la restaurant, beau, fumează şi salut”, a spus o săteancă.

De anul viitor, liceul va înfiinţa secţii de Ştiinţe şi Filologie şi va renunţa la profilul mecanic.

Vizualizări: 359

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: