Mâncarea bolnavilor din Spitalul Târgu Jiu, împărțită de un muncitor cu haine murdare

Raportul făcut de Ministerul Sănătății la spitalul din Târgu Jiu, dat miercuri publicității de un parlamentar USR, scoate la iveală nereguli neștiute publicului, care explică plecarea din funcție, destul de târzie, a managerului Gigel Capotă. Mâncarea bolnavilor internaţi în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, care funcţionează în zona pasarelei, este distribuită de un muncitor necalificat. Nu doar maşina care transporta masa pacienţilor era necurăţată, dar şi muncitorul avea echipamentul murdar atunci când corpul de control din Ministerul Sănătăţii verifica unitatea medicală. Atât muncitorul, cât şi asistentul dietetician şi o angajată din bucătărie s-au ales cu amenzi.

Transportul şi distribuţia hranei de la bucătăria centrală a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu la Secţiie de Boli Infecţioase, Psihiatrie, Oncologie şi Dermato-Venerice a atras atenţia celor de la Ministerul Sănătăţii aflaţi în control în luna aprilie la unitatea spitalicească. "Maşina pentru transportul alimentelor nu era curăţată şi dezinfectată, neputându-se face dovada ultimei dezinfecţii. Persoana care împărţea hrana pacienţilor nu avea echipament de protecţie adecvat, nu purta mănuşi, bonetă şi, la data controlului, echipamentul prezenta urme vizibile de mizerie", se arată în raportul Ministerului Sănătăţii.

Grav este şi faptul că locul unde se distribuie mâncarea bolnavilor nu avea apă la chiuvetă. "Persoana care a distribuit hrana este încadrată muncitor necalificat, nu a respectat igiena mâinilor, deoarece la chiuveta din spaţiul unde se distribuie hrana nu există apă curentă rece sau caldă, nu există săpun şi produse biocide, prosop hârtie etc.. Aici nu a fost efectuată curăţenie şi dezinfecţia curentă. Trecând pe lângă blocul alimentar s-a constat că lăzile în care erau caserolele cu mâncarea ce urma să fie transportată erau depozitate pe scări, direct pe paviment", se mai arată în raport.

Au fost aplicate şi trei amenzi contravenţionale pentru aceste nereguli. Muncitorul care distribuia mâncarea bolnavilor a fost amendat pentru nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. Asistenta dieteticiană a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a fost sancţionată pentru nerespectarea normelor privind prepararea, păstrarea, depozitarea, trasportul şi servirea alimentelor cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei. Aceeaşi amendă i-a fost aplicată şi unei angajate din bucătărie. Toţi au achitat jumătate din minimul contravenţiei.

Vizualizări: 3,066

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: