Mandarinele, ideale pentru a trece cu bine peste iarnă

Uşor de găsit în sezonul rece, mandarinele sunt foarte apreciate peste tot în lume pentru beneficiile pe care le aduce consumul regulat al acestora. Dincolo de gustul lor plăcut, micuţele citrice conţin vitaminele C, K şi D care cresc pofta de mâncare şi acţionează benefic asupra sistemului digestiv. Mandarinele au fost aduse în Europa în secolul al XIX-lea, fiind recunoscute ca o adevărată mină de virtuţi împotriva bolilor iernii. Mandarinele nu trebuie confundate cu „surorile” sale: clementinele şi mapo.
• Clementinele sunt lipsite de sâmburi şi sunt printre cele mai dulci dintre citrice. Reprezintă o varietate creată în anii 1800 de către călugărul Clemente, director al orfelinat din Misserghin (Algeria). A realizat astfel un mix din portocală şi mandarină, cu coaja foarte netedă şi lucioasă.
• Mapo este un mic fruct citric creat recent, născut din încrucişarea dintre mandarine şi grepfrut. Are o coaja foarte subţire de culoare galben-portocalie.
Beneficiile consumului de mandarine

Mandarinele sunt cele mai dulci dintre citrice, dar furnizează doar 60-70 de calorii la 100 g fruct. Sunt ideale pentru iarnă, perioada în care organismul are nevoie de mari cantităţi de vitamina C  pentru a-şi întări sistemul imunitar.
Fructele mai conţin şi vitamina A şi săruri minerale, în timp ce pelicula galbenă ce acoperă sâmburii conţine fibre. Mandarinele au acţiune diuretică, fiind utile pentru ficat şi pentru contracararea hipertensiunii şi a anemiei.

 Mandarinele mai conţin potasiu, calciu şi brom, ultimele două săruri minerale cu efect sedativ şi relaxant asupra sistemului nervos. Deci, mandarinele sunt recomandate împotriva stresului şi a oboselii psihofizice, preferabil fiind să fie consumate seara, pentru a preveni insomnia.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: