Manifestări pentru includerea Ansamblului Brâncuşi în UNESCO

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” va organiza în acest week-end o serie de manifestări pentru includerea Ansamblului brâncuşian în UNESCO. Este vorba despre reconstituirea atmosferei din Târgu Jiul de altădată prin organizarea unui târg de săptămână unde vor putea fi văzuţi târgoveţi, ţărani  şi ţărănci în costume populare, taraf de lăutari şi o horă. De asemenea, vor fi împărţite materiale de promovare, iar târgujienii vor fi invitaţi să afle informaţii despre ridicarea Ansamblului „Calea Eroilor”.

Manifestările, care se vor desfăşura la Târgu Jiu în perioada 16-17 august, vor fi sub genericul „2015- Calea Eroilor în Patrimoniul Mondial UNESCO”. Acţiunile care se vor derula pe durata a două zile au trei componente: educativă, de conştientizare şi de promovare turistică. Pentru cunoaşterea istoriei locale, a semnificaţiei operei brâncuşiene de la Târgu-Jiu, dar şi pentru a putea împărtăşi vizitatorilor acele poveşti mai puţin cunoscute despre ridicarea Ansamblului „Calea Eroilor”, târgujienii şi nu numai, sunt invitaţi să afle şi să se informeze ei-înşişi, prin intermediul materialelor de promovare care vor fi distribuite cu această ocazie: flyere, roll-up-uri, bannere steaguri, etc. „Prin proiect urmărim informarea tuturor participanţilor, a turiştilor şi a întregii comunităţi locale asupra importanţei pe care o reprezintă apropiata includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO. După cum se ştie, această recunoaştere va contribui la obţinerea unei protecţii speciale a ansamblului, cu sprijinul comunităţii internaţionale”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”. 

Târg de săptămână ca în trecut

Sâmbătă, între orele 15.00-16.00, se va reconstitui atmosfera din Târgu Jiul de altădată în Piaţa Prefecturii, un târg de săptămână în faţa parcului şi Casei Gănescu, pe baza imaginilor filmate de Constantin Brâncuşi în 1937, atunci când a locuit în această casă, pe perioada lucrului la ansamblu. Vor putea fi văzuţi târgoveţi, ţărani şi ţărănci în costume populare, cu produse la vânzare pe ştergare, în coşuri, un taraf de lăutari şi o horă etc. După aceea va avea loc un concert de jazz susţinut de Mike Godoroja. Duminică manifestările vor continua cu o conferinţă ştiinţifică. „Punctul de mare interes al evenimentului îl va constitui conferinţa ştiinţifică sub genericul „2015 - „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO”, la care vor participa cercetători, oameni de ştiinţă, scriitori, exegeţi, artişti plastici, arhitecţi, membrii echipei de elaborare a dosarului UNESCO, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, reprezentanţi ai comunităţii locale, public interesat”, a precizat Doru Strâmbulescu.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: