„Manţogii” versus „davidoii” pesedistului Victor Ponta

Preşedintele PSD Victor Ponta a lansat zilele trecute ideea că „manţogii din fruntea regiilor” ar trebui să aibă salariile impozitate cu 35%, deoarece câştigă peste 100 de milioane de lei lunar. În replică, directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a spus că niciun director de companie de stat nu mai depăşeşte 80 de milioane, deoarece diferenţa o donează la Fondul Solidaritatea. „Probabil Ponta a rămas în minte cu salariile de 200 de milioane pe lună şi primele de miliarde avute de colegii lui de partid Ciurel şi Davidoiu în perioada 2007-2008”, a replicat Manţog.

Victor Ponta a propus un sistem progresiv de impozitare pe venituri, astfel încât impozitul de salariile mari ar putea depăşi 35%. Ponta susţine este motivat în această intenţie de faptul că „manţogii din conducerea regiilor, care au salarii de 100 de milioane, sigur ar fi supăraţi” pe un impozit majorat. „Este doar o demagogie”, susţine Manţog, care a reamintit ce salarii aveau pesediştii atunci când s-au aflat în fruntea regiilor.

Manţog i-a replicat ieri lui Ponta spunând că salariile directorilor din companiile de stat sunt plafonate, spre deosebire de anii 2007-2008, când pesediştii şi liberalii aflaţi în fruntea companiilor de stat câştigau cu prime cu tot de cel puţin patru ori mai mult decât în prezent: „Până în vara anului 2007, salariile directorilor din companiile de stat erau plafonate la nivelul unui secretar de stat. Atunci, guvernul Tăriceanu, susţinut pe faţă de PNL şi pe dos de PSD, a dar o ordonanţă de urgenţă pentru satisfacerea clientelei politice. Directorii de atunci susţinuţi de PSD şi PNL, şi vorbesc aici de Eugen Davidoiu, Laurenţiu Ciurel sau Ion Răuţ, aveau salarii de până la 200 de milioane de lei pe lună şi prime anuale ce depăşeau un miliard şi jumptate. Imediat după alegerile din 2008, guvernul Boc a plafonat din nou salariile directorilor generali la nivelul secretarului de stat, adică la 48 de milioane, şi indemnizaţiilor celor din consiliile de administraţie la 480.000 de lei vechi. Este adevărat că până în această vară rămăseseră neplafonate salariile celorlalţi directori, dar de câteva luni tot ce depăşeşte 80 de milioane ajunge la Fondul Solidaritate. Am dat toate aceste cifre pentru a arăta demagogia lui Ponta, care atunci când erau oamenii PSD-ului la putere susţinerea salarii de-a dreptul nesimţite”.

PDL susţine cota unică de impozitare. „Personal nu sunt adeptul egalitarismului, considerând că fiecare trebuie plătit după rezultate şi răspundere”, a spus Manţog.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: