Călinoiu, supărat că nu a împărţit el banii daţi de Boc

Liderii PSD Gorj au intrat în conflict cu propriii primari, după ce aceştia din urmă au declarat că cea mai recentă împărţire de fonduri a guvernului Boc nu s-a făcut pe criterii politice. Nu de aceeaşi părere este preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, care, deşi a fost nevoit să recunoască faptul că şi primarii social-democraţi au primit fonduri, a găsit o explicaţie: “Banii s-au dat în funcţie de clientela politică şi de firmele de construcţii”. Un alt pesedist, vicepreşedintele Laurenţiu Ciurel, a declarat ieri că primarii PSD au fost discriminaţi la această împărţire de fonduri. Când i s-a pus lista în faţă, s-a repliat şi a susţinut că se referă la situaţia “de la nivel naţional”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat ieri că el este cel care trebuia să repartizeze bani primarilor, nu guvernul: „Practic a fost încălcată autonomia locală şi s-au repartizat direct prin Hotărâre de Guvern anumitor  localităţi, fie că sunt PSD-iste, fie că sunt PNL-iste. Sumele de la Bucureşti, de la Guvern, au fost pentru clientela politică”. Călinoiu a spus că totul s-a rezumat la „clientelă politică şi interesele constructorilor”.

Ion Călinoiu ar fi vrut ca banii să ajungă mai întâi la Consiliul Judeţean care să se ocupe mai departe de distribuirea acestora. A făcut asta la rectificare, stârnind nemulţumirea multor primari.

Ciurel: Lista din Pandurul- Nu este relevantă

Ziarul Pandurul a publicat ieri lista localităţilor care au primit fonduri de la guvern, menţionând şi apartenenţa politică a fiecărui primar. Vicepreşedintele PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a susţinut că primarii PSD au fost discriminaţi la împărţirea fondurilor. Un jurnalist i-a pus lista în faţă, la care Ciurel s-a enervat: „Lista din Pandurul- Nu e relevantă!”. Până la urmă a înţeles că era lista din hotărârea de guvern, dar desigur că erau aceleaşi localităţi şi aceleaşi sume cu cele publicate în Pandurul. Aşa că a dat-o la-ntors şi a spus că se referă la situaţia de la nivel naţional, nu la cea din Gorj. “Ce e vina primarilor gorjeni că au câştigat proiecte de finanţare de la Guvern- Au fost obligaţi să le dea banii pentru finalizarea lucrărilor. Eu ziceam la nivel naţional că primăriile PD-L primesc mai mulţi bani decât cele PSD. La Gorj 30 de primării sunt ale PSD-ului şi de aceea este înregistrată această situaţie”, o dă la întors Laurenţiu Ciurel.

Primarii, singurii implicaţi, singurii mulţumiţi

Dacă şefii politici au datoria să găsească nod în papură, nu acelaşi lucru se poate spune despre primari, care indiferent de culoarea politică se declară mulţumiţi că au primit bani pentru plata datoriilor restante către firmele de construcţii.

„Eu am primit de la Guvern patru miliarde de lei, bani pentru infrastructură. Nu cred că au fost distribuiţi pe criterii politice pentru că şi ceilalţi primari de la PSD au primit”, susţine Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

De aceeaşi părere sunt şi liberalii, bucuroşi că au beneficiat de finanţare, dacă de la Consiliul Judeţean mai degrabă le-au fost luaţi banii decât să le fie daţi. „Am primit de la Guvern bani pentru infrastructură şi pentru proiectele pe care le am în localitate. De vreme ce au primit mai toţi primarii nu am cum să cred că au fost acordaţi pe criterii politice. Dacă ei au făcut asta, nu trebuie să facă şi actualul Guvern la fel”, susţine primarul din Aninoasa, Ilie Petroi, de la PNL.

Sunt şi primari PDL mulţumiţi, cum ar fi cel din Cătunele. „Pentru mine nu este important de la cine primesc bani. Ce facem noi, primarii, facem pentru comunitate, nu pentru partide”, a spus Florinel Ţuilă.

Este pentru prima dată când primarii din Gorj nu invocă aspecte legate de clientelism politic la distribuirea unor fonduri guvernamentale. Faptul ar trebui să devină unul normal şi doar politizarea fondurilor, atât de invocată de PSD, să rămână subiect de ştiri.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: