Manu Tomescu: Iohannis, Dăncilă și parlamentarii trebuie să susțină CE Oltenia, pentru a salva România de la frig și întuneric

Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, a vorbit într-un interviu pentru Pandurul despre discuțiile care au avut loc luni la sediul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, între liderii de sindicat și directorii și supraveghetorii companiei.

Reporter: Luni s-a ținut la SE Rovinari ședința Consiliului de Supraveghere cu membrii Directoratului. Am înțeles că a avut loc o întâlnire și cu liderii de sindicat, ne puteți spune ce s-a discutat?

Manu Tomescu: La întâlnirea cu liderii de sindicat din CEOltenia, în principal s-a pus accent pe cea mai mare problemă cu care se confruntă la ora actuală compania noastră, anume costul certificatelor de CO2, dar au mai fost expuse din partea sindicală și alte probleme punctuale cu care se confruntă salariații companiei.

Reporter: Și ce v-au comunicat supraveghetorii și membrii directoratului în legătură cu schema de sprijin pentru plata certificatelor de CO2?

M.T.: Domnii din Directorat ne-au prezentat situația pe larg, iar ca și o concluzie personală după această discuție, vă pot spune în primul rând că denumirea corectă este "Mecanism de sprijin", un mecanism care de fapt încearcă mai întâi să salveze Sistemul Energetic Naţional, adică stabilitatea și independența energetică a României, și asta numai prin ținerea în viață a CE Oltenia. Deja e clar pentru toată lumea, sub povara acestor biruri compania noastră moare, iar odată cu ea se prăbușește și Sistemul Energetic Naţional!

Reporter: Ați spus că este clară pentru toată lumea importanța CE Oltenia pentru România, v-au lăsat și supraveghetorii această impresie, după întâlnirea avută?

M.T.: La întâlnirea cu noi, am observat că mai mult au ascultat și și-au notat ce le-am spus noi, dar și ce au spus domnii directori. La final ne-au transmis că vor să susțină și să ajute, că își doresc un dialog permanent cu sindicatele. De fapt chiar președintele consiliului ne-a transmis că vom fi invitați la discuții și la următoarea ședință. În rest nu știu ce s-a discutat în afara întâlnirii avute cu noi, pentru că s-au retras și și-au continuat ședința numai cu membrii directoratului.

Reporter: Ținând cont că întâlnirea a avut loc la S.E.Rovinari, singura termocentrală care funcționează în medie cu toate cele 3 grupuri, au fost întrebări și despre investiția de la grupul 5, investiție pentru care ați făcut și o campanie?

M.T: Sigur că da! Ni s-a răspuns că investiția este realizată în proporție de 60% și că va continua până la realizarea completă. Iar pentru anul acesta suma din buget alocată pentru grupul 5 este de 72 de milioane lei.

Reporter: Sunteți unul dintre sindicaliștii care ați cerut public ca sindicatele să organizeze proteste în această toamnă. Colegii dumneavoastră din două sindicate miniere afiliate la FNME au început deja să strângă semnături în acest sens. Îi veți susține?

M.T: Dacă protestele vor avea ca revendicări doar drepturile și interesele salariaților din CE Oltenia, fiți sigură că pe Tomescu îl veți vedea în stradă alături de ei!

Reporter: De ce spuneți că veți participa numai la protestele făcute doar pentru drepturile și interesele salariaților? Aveți suspiciuni că ar fi și alte interese în spetele unor eventuale proteste?

M.T.: Nu am nicio suspiciune, dar vreau ca lucrurile să fie limpezi, iar revendicările noastre să fie foarte clare pentru toată lumea, pentru a nu lasă loc de speculații.
Ținând cont că este precampanie electorală și va urma imediat și campania, îmi doresc ca protestele noastre să fie respectate și înțelese, și pentru asta în primul rând noi trebuie să fim clari și fermi în mesajele pe care le transmitem către membrii noștri de sindicat, dar și către liderii politici ai județului și mai ales ai țării! 

Reporter: Deci veți fi alături la protestele făcute de colegii celor două sindicate din FNME, chiar dacă celelalte sindicate și federații nu vor participa?

M.T.: Ca salariat și ca sindicalist nu am lipsit de la niciun protest, atunci când el a fost făcut pentru drepturile și interesele noastre. Toți cei care mă cunosc știu că votul meu în comitetul de conducere al sindicatului unde sunt lider și vicepreședinte va fi pentru organizarea de proteste. Dacă mi se va cere votul și la nivelul FNME, voi vota tot pentru proteste, pentru că eliminarea birourilor puse pe munca noastră și reducerea vârstei de pensionare, din punctul meu de vedere, sunt două obiective vitale pentru noi! În cazul în care colegii din sindicat sau din federație vor vota în majoritate să nu facem proteste, eu tot voi fi în stradă ca simplu salariat, la orice protest, dar, repet, făcut doar pentru drepturile și interesele salariaților din CE Oltenia.

Reporter: Ați spus de mesaje clare care trebuie transmise liderilor politici. Cum ar trebui să sune sau să arate aceste mesaje?

M.T.: În primul rând mesaje care nu au nimic de-a face cu politica și cu campania electorală. Eu personal am o relație bazată pe respect față de majoritatea liderilor politici ai județului, din toate partidele politice. Îmi doresc în primul rând ca dumnealor să înțeleagă că atunci când vine vorba de drepturile și locurile noastre de muncă, înverșunarea, criticile sau eventualele proteste nu au culoare politică și nici nimic personal cu cineva anume. Am încercat să le explic acest lucru toturor politicienilor, ori de câte ori am avut ocazia.

Anul acesta avem două mari probleme, pe care liderii politici trebuie să le rezolve urgent.
În primul rând și înainte de toate eu cred că, pentru mecanismul de sprijin al CE Oltenia, ar trebui să facă front comun toți liderii politici ai județului, din toate partidele politice!

Și, așa cum vă spuneam, ținând cont că acest mecanism de sprijin este în primul rând pentru a salva România de la frig și întuneric, domnul președinte Iohannis, împreună cu doamna prim-ministru Dăncilă, cu tot Guvernul și cu toți parlamentarii din Parlamentul României ar trebui să facă totul pentru a susține CE Oltenia. Iar pentru a fi siguri că toți acești demnitari au înțeles că trebuie să facă totul, pentru a salva Sistemul Energetic Naţional și independența energetică a României de la colaps, în primul rând noi minerii și energeticienii din CE Oltenia trebuie să ne facem auziți și înțeleși. Și, din punctul meu de vedere, toți cei care conduc această țară se pare că nu ne înțeleg și nu ne ascultă, decât atunci când ne văd în stradă!

În ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare pentru minerii și energeticienii din CE Oltenia, este o problemă la fel de arzătoare, ținând cont de actuala stare de fapt, cu incertitudinile și amânările aprobării acestui proiect. Oamenii s-au săturat de promisiuni neconcretizate și sunt supărați pe bună dreptate.

Acestea sunt mesajele noastre către demnitarii care conduc această țară! Mesaje clare, cu probleme vitale pentru viața noastră, și care nu au nici o legătură cu jocurile politice din România. 

A consemnat Roxana Stoian

Vizualizări: 4,982

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: