Căldărușe, despre schema de sprijin: Nu este finalizat nimic

Președintele SMEO, Gabriel Căldărușe, și-a exprimat public îndoieli legate de așa-zisa schemă de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia, în vederea achiziționării certificatelor de carbon care costă compania sute de milioane de euro pe an. Deși managerul companiei, Sorin Boza, a anunțat public încă din august că documentul a fost finalizat și că are în jur de 150 de pagini, Căldărușe crede că nu este adevărat. Liderul sindical a vorbit pe această temă într-un interviu la Radio Infinit.

Reporter: Ce știți despre această schemă de sprijin? Compania a anunțat încă din august că este finalizată, dar nu se întâmplă nimic.

Gabriel Căldărușe: Nu este finalizat nimic. Din punctul meu de vedere, nu este finalizat nimic. Am cerut să mi se arate, am avut o discuție cu domnul Boza, i-am spus că am înțeles că sunt anumite elemente care nu pot fi făcute publice. I-am spus: explicați-mi principiul, ca să înțeleg despre ce este vorba. În plus, i-am cerut să știm o dată, să avem un termen, pentru că starea asta de așteptare bulversează toți salariații. S-au mai dat niște termene ba prin august, ba prin septembrie, s-au cam dus. Trebuie să știm clar, până la data cutare să avem o soluție.

Rep.: Cred că în septembrie documentul trebuia deja să fie la Bruxelles.

G.C.: Era foarte greu de respectat termenul acesta, pentru că este această perioadă de tranziție între fosta Comisie Europeană și viitoarea Comisie Europeană, care efectiv va intra în funcțiune din luna octombrie. Am avut discuții destul de dure și în comisia de negociere, și în comisia mixtă, chiar și cu reprezentanți ai guvernului, în care cineva încerca să ne convingă că este suficient doar să notificăm organismele europene. Este cam greu să creadă cineva asta. Această legislație de mediu la nivel european este valabilă pentru toți producătorii de energie din Uniunea Europeană. Nu este o legislație care vine în plus pentru producătorii din România și, vezi Doamne, ne-a pus cineva în spate o povară extraordinară și altora nu.

Rep: Ce v-a răspuns Boza legat de schema de sprijin?

G.C.: A spus că a avut la începutul acestei săptămâni discuții cu un secretar de stat din Ministerul de Finanțe. Spunea că se va duce pe un articol din Tratatul de aderare, în care se spune foarte clar că, pe situații critice...

Rep.: Până la urmă dumneavoastră, liderii sindicali, o să decontați, fie pentru că ați girat, fie că nu ați fost mai tranșanți.

G.C.: Noi ne-am exprimat nemulțumirea, pentru că se asumaseră niște termene. E foarte ușor să faci o mișcare și apoi să se spună că am perturbat tot procesul de negociere a X sau Y lucru pentru companie, care favoriza compania, că nu se mai poate face acest lucru din cauza mișcării pe care ai avut-o tu. E un termen limită, nu e vorba de a deconta unul sau altul, iar după aceea veți vedea mișcări ample în Complexul Energetic Oltenia.

A consemnat Mirela MOTREANU

Vizualizări: 2,546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: