Manu Tomescu, sindicalist Rovinari: Grupa de muncă ne este acordată după preferințe

Sindicalistul Manu Tomescu susţine că salariaţilor SE Rovinari nu le este plătită integral şi necondiţionat grupa de muncă. „Grupa de muncă ne este acordată după preferințe și după niște regulamente absurde, lipsite de orice fundament legal”, spune Manu Tomescu, care duce o campanie pentru ca minerii şi energeticienii să beneficieze de grupă de muncă pentru condiţii deosebite.

Reporter: Săptămâna trecută ați făcut un apel către salariații din Termocentrala Rovinari, care își desfășoară activitatea în condiții deosebite de muncă, să nu semneze Actul Adițional la Contractul Individual de Muncă, pentru că nu ar fi conform cu CCM-ul. Ce s-a mai întâmplat între timp?

Manu Tomescu: Pot să vă spun că a doua zi după ce noi, liderii de la Sindicatul Energia Rovinari, am atras atenția asupra faptului că Actele Adiționale trimise la SE Rovinari, la punctul D, acolo unde sunt specificate condițiile de muncă, nu sunt aceleași ca modelul Actului Adițional trimis la alte subunități din CE Oltenia, administrația a listat și a trimis alte modele modificate exact la punctul D, dar care, din păcate, tot nu sunt aceleași ca cele ale colegilor din companie.

Rep.: Adică la ce vă referiți mai exact?

Manu Tomescu: Mă refer la faptul că grupa de muncă pentru condiții deosebite este reglementată clar de niște legi, implementată și de CE Oltenia în CCM, în concordanță cu aceste legi. Numai că salariaților din SE Rovinari nu le este acordată grupa de muncă în integralitate, așa cum le este acordată celorlalți colegi de companie, și așa cum este firesc și normal. Cu alte cuvinte, în niciuna dintre legile în care este reglementată grupa de muncă nu scrie condiții mai mult deosebite sau condiții de muncă mai puțin deosebite! Ori în ceea ce ne privește pe noi, salariații din SE Rovinari, cam asta ni se întâmplă în ultimii ani, de când grupa de muncă ne este acordată după preferințe și după niște regulamente absurde, lipsite de orice fundament legal.

Rep.: Ce veți face în continuare ?

M.T.: Marți, 9 mai, se întrunește Comisia Mixtă, lucru care normal ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme, înainte de a fi trimise Actele Adiționale individuale în subunități, și la această ședință vom încerca să lămurim odată pentru totdeauna acest aspect. Liderii Sindicatului Energia Rovinari au și reușit să impună această condiție în Actul Adițional de prelungire a actualului CCM, în care se specifica clar că locurile de muncă pentru condiții deosebite vor fi stabilite în prima comisie mixtă, începând cu energeticienii din SE Rovinari.

Rep.: Credeți că veți reuși să convingeți administrația să schimbe încă o dată Actele Adiționale pentru salariații de la S.E. Rovinari ?

M.T.: Eu îi rog prin intermediul dumneavoastră să se țină de cuvânt și să își aducă aminte că încă de anul trecut de când tot umblăm și le atragem atenția că nu e corect și normal ce ni se întâmplă, ni se tot promite că se va clarifica această situație neclară și neplăcută pentru noi. Sper ca Directoratul și toți cei din administrația CE Oltenia să înțeleagă că și salariații din S.E. Rovinari trebuie tratați corect și cu respect, pentru că nu își cer decât drepturile ce li se cuvin prin lege, și mai cer să nu mai fie discriminați în ceea ce privește grupa de muncă pentru condiții deosebite.

Vizualizări: 2,318

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: