Luminița Popescu: Nu cunosc motivele pentru care am fost demisă

Rectorul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Luminița Popescu, a contestat hotărârea Senatului prin care a fost demisă din funcție. „Senatul s-a sucit”, spune Luminiţa Popescu, după ce în urmă cu o lună s-a propus revocarea sa din funcţie. Deşi i se impută un management defectuos, rectorul UCB spune că nu ştie exact motivele pentru care a fost demis. Aminteşte doar de conflictul deschis pe care-l are cu preşedintele Senatului UCB, Adrian Gorun.

 Reporter: Senatul a decis să vă demită din funcția de rector. Veți contesta hotărârea?  

Luminița Popescu: Evident că o voi contesta, dar la acest moment nu pot să-mi dezvolt motivele contestației întrucât nu cunosc motivele pentru care am fost demisă. Știu doar că Senatul nu se prea hotărăște cu privire la procedura prin care dorește să mă înlăture din funcția de rector, pentru că acum o lună a aprobat să transmită ministerului propunerea de revocare. Acum, în 27 aprilie, a hotărât să mă demită. Aș vrea să știu și eu motivele, pentru că vreau să-mi dezvolt contestația. Nu știu ce conține acel raport al comisiilor de specialitate, adică tot al membrilor Senatului. Ei au făcut un raport, tot ei l-au și votat, eu nu cunosc motivele cuprinse în acest raport, motivele demiterii, știu însă care sunt prevederile legii cu privire la demitere.

 Rep.: Trebuie să vă înștiințeze, sau care este procedura?

L.P.: În mod normal trebuia să-mi fie adus la cunoștință acest raport și să mi se ceară măcar un punct de vedere. Eu am aflat de pe site-ul universității, așa cum a aflat și publicul larg, că s-a publicat o hotărâre de Senat prin care eu am fost demisă. Am solicitat deja Senatului raportul comisiilor, am contestat deja la Senat. Pe regulamentul Senatului, termenul de contestare este de 3 zile. Eu am vrut să mă încadrez în acest termen și am depus deja contestație, pentru că este ilegală demiterea de către Senat cu atât mai mult cu cât în 25 aprilie am adus în universitate raportul corpului de control al ministrului care scotea în evidență faptul că există un conflict între președintele Senatului și mine și că cel care a generat acest conflict este președintele Senatului. Îl are și domnia sa, iar eu l-am prezentat tuturor cadrelor didactice din universitate.

 Rep.: Cine a solicitat corpul de control la UCB?

L.P.: A fost solicitat și de mine, și de domnia-sa, de domnul președinte.

Rep.: Revocarea din funcție ați contestat-o?

L.P.: Da, inclusiv în instanță.

 Rep.: Legat de vot, 22 de senatori au fost pentru demitere, iar trei au votat împotrivă. Cum vă explicați situaţia?

L.P.: Dar nu este deloc surprinzător din moment ce ei au făcut acel raport. Știu foarte bine cum se votează în Senat, nu mă surprinde rezultatul votului Senatului. Eu nu am fost numită de către Senat, prin urmare, hotărârea Senatului nu este una definitivă. Am fost numită rector în baza unui ordin de ministru, am dat un concurs, nu cu Senatul, ci cu o comisie formată din 12 persoane. Prin urmare, hotărârea Senatului poate fi pusă în practică doar prin ordin de ministru. Voi comunica punctul meu de vedere ministerului.

Vizualizări: 2,481

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: