Marciuc: Am strâns semnăturile pentru grevă generală

Sindicatele din cadrul Federației Univers se pregătesc din timp pentru o grevă care ar urma să aibă loc la începutul anului viitor. Liderii Univers spun că au strâns semnături de la aproape 90% din membri. Cei din Federația Națională Mine Energie (FNME) spun că nu se aliniază demersului pe care îl consideră prematur.
Liderul Federației Univers a spus despre greva generală că va avea loc undeva în luna februarie, după demararea negocierilor pentru un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de CE Oltenia. "Am strâns semnături pentru grevă generală. Sunt 90% strânse. Toate sindicatele din federație adună semnături, să le avem în momentul începerii negocierilor. E treaba FNME ce face, dar pe mine m-au acuzat că strâng semnături că mă pune PSD. Strâng semnături pentru ce urmează. Urmează concedieri, urmează negocierea unui contract. Cum să negociem un Contract fără fondul de salarii întreg?", a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers.
Sindicaliştii din FNME spun că nu au de ce să strângă semnături pentru o grevă generală, pentru că este prea devreme să se poată vorbi despre astfel de acțiuni în condiţiile în care discuțiile pe seama unui nou CCM la CE Oltenia nu au fost demarate. "Semnături pentru grevă generală? Păi greva generală în ce context se face? Am strâns semnături pentru conflict de muncă atunci când se putea face și ne-au dat-o peste nas instituţiile din România, dar să o facem în afara cadrului legal? Greva este ultimul pas în conflictul de muncă și acolo trebuie să scrii pentru ce faci grevă, concret. Într-adevăr, probleme sunt, dar trebuie făcuți pașii care trebuie", a comentat Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME.
Liderul FNME a mai spus și că pot fi făcute anumite acțiuni sindicale care nu necesită condițiile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă. "Oricum este tensiune în rândul salariaților. Nu pot să ies cu o chestie la înaintare și mâine-poimâine salariații sunt pontați să facă ceva și să mă duc prin tribunale că am făcut tabele de grevă nelegal", a mai spus Pîrvulescu.

Vizualizări: 1,638

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: