Mare e grădina ta, doamna Udrea!

N-o suspectez pe doamna Udrea ca fiind complet lipsită de inteligență, cum susțin televiziunile mogulilor. Dimpotrivă, fără s-o cunosc personal, cred că, pentru a ajunge pe poziția de popularitate a dumneaei și, s-o zicem pe-a dreaptă, la gradul ei de influență în cercurile înalte, trebuie să deții niște arme dintre care inteligența (în diferitele forme ale ei) nu poate lipsi. Dar, moguli, nemoguli și B1TV-iști, s-o spunem pe șleau: noul slogan turistic al României este cel puțin neinspirat, ca să nu zicem de-a dreptul cretin. Nu mă îndoiesc că doamna Udrea chiar a plătit specialiști reputați cu bani grei pentru această stupizenie. Nu mă îndoiesc pentru că, la viața mea, am văzut și specialiști idioți. Ba chiar tind să cred că specialiștii e mai probabil să fie idioți decât generaliștii.

”Explore the Carpathian Garden”, zice noul nostru brand de țară. Nu vă supărați, dar la asemenea slogan poate face o analiză pertinentă pe text și Ion Iliescu. Cum adică ”grădina carpatină”? Ce, Carpații au grădină? Vi s-a întâmplat vreodată să scăpați mingea în grădina Carpaților și Carpații să vă taie mingea cu cuțitul? I-ați văzut pe Carpați la bustul gol, bronzați ca tractoriștii și cu o bască cu însemnele unei echipe de baschet din NBA, dând cu sapa în grădină? Sau ați văzut Carpații îmbătându-se și dormind dimineața printre răsadurile de roșii, pentru că noaptea, când au venit acasă, nu au mai știut exact la ce ușă stau?

Uneori mă întreb dacă nu cumva doamna Udrea e într-atât de inteligentă încât o face special: propune (vorba unui coleg) retarzenii tocmai ca să mai fie subiect de presă câteva săptămâni. E și ăsta un mod de a-ți promova țara: îi faci o reclamă idioată despre care să vorbească toată lumea. Ba nu! Rectific: o reclamă despre care vorbește toată lumea nu e o reclamă idioată. Uitați-vă la tabloide și la tâmpeniile pe care le scriu (nu, nu pot să cred că redactorii de acolo sunt chiar atât de idioți) și o să vă dați seama că sunt situații (și încă multe!) în care scopul scuză mijloacele. Totul e să nu ne popularizăm, dracului, prea tare și să vină străinii să se pișe la noi în grădină.

www.mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: