Mașinile autonome ar putea fi testate pe Transalpina

“România este printre primele țări din Europa unde va fi posibilă testarea autoturismelor autonome, ceea ce va duce la creșterea șanselor de a deveni un hub de digitalizare și inovare în regiune”, a transmis Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Digitalizării.

Propunerea acestuia de schimbare a cadrului legislativ este în dezbatere publică. “Inițiativa a plecat de la o vizită într-un centru de cercetare din Cluj unde se lucrează la sistemele de conducere autonomă. Cred că prin autorizarea testărilor autovehiculelor automate transmitem că România este un prieten al digitalizării și putem atrage companii și specialiști. Este un proiect care arată curaj, inovație, dar mai ales deschiderea țării noastre spre nou și noile tehnologii”, arată secretarul de stat.

Prin proiectul de act normativ sunt create premisele legale în vederea autorizării pentru probe a autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată, în scopul testării autovehiculelor în cauză, pe anumite trasee stabilite în prealabil de către Poliția Rutieră.

“O propunere pentru astfel de traseu poate fi inclusiv pe cea mai înaltă șosea din România, Transalpina”, a mai precizat secretarul de stat.

Vehiculele autonome sunt mașini sau camioane care pot să funcționeze în siguranță fară a fi necesară intervenția unui șofer uman. Aceste mașini fară șofer combină senzorii și software-ul pentru a controla, naviga și a conduce vehiculul.

Vizualizări: 746

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: