Gaură neagră în bugetul CE Oltenia

Nu și-a făcut treaba la timp și acum plătește sume importante de bani. Tot mai mulți gorjeni câștigă procesele pe care le-au deschis celor de la Complexul Energetic Oltenia care au excavat terenurile și le-au lăsat pline de gropi. Deși ar fi trebuit să le amenajeze și să le redea în circuitul agricol, compania a preferat să piardă bani plătind uzufruct oamenilor și, acum, să aloce bani să refacă terenurile afectate de exploatarea cărbunelui.

Complexul Energetic Oltenia a scos recent la licitație amenajarea unei suprafețe de circa 17 mii de metri pătrați: „Realizarea proiectului tehnic și amenajarea suprafaţei reclamantului, impusă de decizia civilă, prin execuția lucrărilor de ecologizare, în vederea redării în circuitul agricol”, se arată în anunțul postat pe portalul de licitații.

Alocă pentru această lucrare peste 80 de mii de lei. Dacă ar fi nivelat terenurile la timp, nu ar fi cheltuit atât de mulți bani.

Cele mai multe procese au fost deschise de localnici din Roșia de Amaradia. În ciuda faptului că, de mai bine de un deceniu, Cariera Seciuri a fost închisă, terenurile care au fost răvășite în căutare de cărbune arată ca după bombardamente. În loc să le ecologizeze, compania a preferat să plătească an de an uzufruct celor aproximativ 200 de localnici care au proprietățile afectate de excavări. Circa o mie de lei a primit fiecare până anul trecut. În 2022, încasează doar jumătate.

Din cauză că nu au fost făcute lucrări, zona s-a destabilizat cu fiecare alunecare de teren, iar pământul riscă să o ia la vale din nou.

Vizualizări: 3,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: