Sindicalist, atac la ministrul Energiei: Agenda dumnealui e să importăm energie

Activitatea ministrului Energiei este criticată dur de un lider de sindicat din Hunedoara. Virgil Popescu este acuzat că a schimbat dramatic lucrurile în defavoarea statului de când este la conducerea Ministerului și că România s-a transformat în importator de energie pentru că se renunță la capacitățile pe cărbune și nu se mai pune nimic în loc.

Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, a vorbit, într-un interviu la Radio Infinit, și despre închiderea Termocentralei Mintia. Acesta spune că se urmărește vânzarea acesteia la preț de nimic.

„Agenda dumnealui era să devenim importatori de energie. Termocentrala Mintia a fost evaluată la 100 de milioane de euro, ca activ funcțional, la 60 de milioane, ca activ nefuncțional. În 9 decembrie, au retras-o din exploatare. Practic, au ieftinit-o cu 40 de milioane doar prin această măsură. Șmecheria e că la fiecare 30 de zile poți să o scoți din nou la vânzare cu 30% mai ieftină. Poți s-o dai chiar cu 6 milioane de euro”, a spus Cristian Iștoc.

El a explicat că soluția nu era închiderea, ci trecerea ei în rezervă.

„Puteau trece grupurile în rezervă de capacitate până veneai cu alte capacitate pe alte tipuri de resurse ori ceva mai modern. Trebuia făcut de statul român. N-ar trebui înstrăinată. Politica dusă de actualul ministru al Energiei, care este în funcție de peste doi ani, a schimbat dramatic lucrurile în defavoarea statului român. Până în 2019, noi eram net exportatori de energie. Acum suntem importatori. Dacă vrea să scape de cărbune, e un lucru foarte bun, dar trebuie să o facă în ritmul în care poate fi asumat de statul român. Nu poți să oprești termocentrale de mii de megawatti. 1.275 sunt doar la Mintia. Dar stăm cu 2000 de megawatti opriți în CE Oltenia, din puterea instalată, fără să pui nimic în loc. De când e ministru, nu a pus absolut niciun megawatt în funcțiune și acum ne trezim că a retras 4.000 pe cărbune”, a mai declarat sindicalistul.

Liderul de sindicat de la Hunedoara a mai declarat că nu războiul din Ucraina e de vină pentru creșterea galopantă a prețurilor la energie, ci planurile făcute de guvernanții care au închis capacități pe cărbune.

Vizualizări: 1,641

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: