Materie primă pentru DNA: Director șantajat, consilier amenințat, județ capturat. Vorbim de zeci de milioane de euro!

Ion Iliescu, consilier la operatorul de apă-canal Aparegio Gorj SA, a făcut marți primele dezvăluiri după ce a fost amenințat cu moartea la serviciu. Iliescu a dat un interviu de o oră jurnalistului Narcis Daju, care a fost transmis în direct pe facebook, în care a explicat de ce lucrări de zeci de milioane de euro nu sunt recepționate, a recunoscut că nu doar canalizarea pluvială ajunge în Jiu, ci și cea menajeră, dar și că pierderea de apă din rețea este de 80%. Iliescu este venit din 2015 în Gorj și spune că a ajuns în acești ani la concluzia că este un județ capturat de grupuri de interese.

Iliescu spune că este prieten de cinci decenii cu directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu, dar că nu mai poate să tacă, după ce a fost mințit continuu în ultimii ani. Iliescu este din Timișoara și a fost contactat de Pătrășcoiu pentru a-l ajuta să identifice probleme operatorului și apoi să caute soluții de rezolvare. “După câteva luni am început să depistăm probleme, în special pe execuția de lucrări pe fonduri europene”, a spus Ion Iliescu, precizând că a discutat toate problemele cu directorul Pătrășcoiu, cu managerii de proiecte, cu finanțatorul. “Nu am putut să reziliem contractul de prestări servicii cu consultanța pentru supervizarea lucrărilor. Trebuia reziliat, dar nu s-a putut din multe motive, pe unele le știu dar nu îmi permit să le spun, pe altele nu le știu”, a spus Iliescu, precizând că la finalul anului 2015 s-a reușit rezilierea a patru contracte de lucrări.

Consultant plătit mai mult pentru monotorizarea lucrărilor neterminate

Consultantul a avut inițial un contract cu Aparegio de 9 milioane de lei, care a fost suplimentat cu încă cinci, fiind vorba de firma Romair, care a avut de monitorizat nouă contracte de lucrări. “Din cele nouă contracte de lucrări, patru s-au finalizat, patru s-au reziliat, iar celălalt nu a fost recepționat”, a spus Iliescu. Pentru una dintre cele patru lucrări neterminate s-a plătit și garanția de bună execuție, pierdută în instanță prin neprezentarea unei juriste a societății.

Iliescu a discutat problemele cu președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, cu care speră să aibă miercuri o nouă întrevedere. “Asta este buba pentru care am vrut să merg la domnul președinte, să-i reamintesc că dintr-un contract de 24 de milioane de RON inițial, operatorul a renunțat la șase milioane. Pentru mine a fost șocul major”, a spus Iliescu. “La Târgu Jiu, la niciun metru liniar de reabilitare apă și reabilitare canal nu s-au respectat prescripțiile tehnice și în condițiile astea s-a ajuns ca situația să fie mai proastă ca înainte”, a spus Iliescu. Acesta susține că vechea conductă de canalizare nu a fost dezafectată, deși așa scria în contract. “S-a montat țeava cea nouă pe lângă cea veche, s-au făcut câteva branșamente. La nivel de Târgu Jiu ar fi trebuit executate 1.200 de branșamente și nu s-au executat decât vreo 400. Asta mi-a atras și mie atenția”, a explicat Ion Iliescu. “S-a renunțat la dezafectarea tuturor conductelor de apă din Târgu Jiu, nu s-a dezafectat niciun metru liniar de canal. Chiar dacă tot încearcă să modifice acum la niște hârtii, sunt niște chei. Conform legii, materialul dezafectat trebuie predat beneficiarului, Primăria Târgu Jiu. S-a renunțat la 29 de cămine de vane”, a spus Iliescu, precizând că a intrat în panică atunci când a văzut că se pregătesc alte proiecte, în baza unor studii de fezabilitate false.

Dezafectarea unui metru liniar din conducta veche a fost licitată cu 1,8 lei, iar în mod real nu se poate face cu mai puțin de 22 de lei. Practic, firmele veneau cu prețuri mici pe anumite segmente ale lucrării pentru a câștiga licitațiile, după care beneficiarul renunța la anumite lucrări, astfel ca firmele să nu iasă în pierdere.

Iliescu a spus că se încearcă accesarea de noi fonduri prin ascunderea realității, dar susține că lucrările noi nu ar putea fi executate, pentru că ar trebui prelungite lucrări neexecutate.

Pierderile în rețea depășeșc 80%

Pierderile de apă tratată din municipiul Târgu Jiu sunt de 80-82%, a spus Iliescu. “Sunt pierderi propriu-zise și furturi”, a adăugat consilierul, sugerând că este vorba de zone în care oamenii votează cu un anumit partid și nu se intervine.

Consilierul lui Pătrășcoiu a spus și cum se minte în rapoartele către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. “În Dealul Târgului aveam o capacitate de înmagazinare de 20.000 mc, capacitate care s-a luat în calcul la acordarea licenței de exploatare de către ANRSC. În paranteză fie spus, raportările la ANRSC, cel puțin de când sunt eu aici, sunt eronate. (...) Noi trebuie să avem o independență de minimum 12 ore de funcționare fără aprovizionare de la sursă. De exemplu, dacă am o avarie, nu mai intră apă deloc, eu ar trebui să dau 12 ore apă orașului Târgu Jiu. În momentul de față dau două ore - două ore și jumătate”, a spus Iliescu.

Șantajul și amenințarea

Ion Iliescu spune că nu își explică tăcerea directorului Pătrășcoiu: “Eu sunt prieten cu Traian, toată lumea știe, de 55 de ani. (...) Știți ce mă gândesc câteodată, și trebuie să rămână înregistrat. În multele mele zile și nopți din noiembrie încoace, m-am gândit că Traian poate fi șantajat. Am niște indicii că la un moment dat a fost șantajat. Să nu cumva să fie șantajat și domnul Cosmin Popescu, să nu cumva cu șmecheria aia de contract să nu fie șantajat și domnul senator Cârciumaru”.

Ion Iliescu a spus că, și dacă va fi dat afară, mai rămâne 2-3 luni în județ, pentru a da explicații dacă organele statului sunt interesate. “Anumite documente le-am pus bine”, a menționat consilierul, adăugând că o parte din probe le are în cap.

Iliescu a explicat și cum a fost amenințat de o salariată, Claudia Gerea. “Mi-a spus că, dacă domnul director Pătrășcoiu pățește ceva, eu ori părăsesc județul în 24 de ore, ori dumneaei mă calcă cu mașina”, a spus Iliescu, care a depus plângere la poliție. Amenințarea a venit după ce Iliescu s-a dus la președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, pentru a-i prezenta problemele de la Aparegio. Mai mult, Iliescu spune că i s-au luat documentele, dar și lucrurile personale din birou, telefonul, dreptul de a folosi mașinile instituției, iar colegii se feresc să îl salute sau să fie văzuți lângă el. “Le garantez celor 500 de colegi ai mei de la Aparegio că după ce se va întâmpla în această vară le va fi mult mai bine”, a mai spus Ion Iliescu.

Vizualizări: 7,361

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: