Medici la perfuzii. Nu mai fac față pacienților cu Covid

Situație tot mai îngrijorătoare pe zi ce trece în județul Gorj. Cazurile de Covid 19 sunt tot mai multe, iar spitalul din Târgu-Cărbunești este ocupat aproape la capacitate maximă. Medicii dau și ei semne de epuizare. Gărzile lungi îi fac și pe salvatori să devină pacienți și să aibă nevoie de perfuzii. Mesajul medicilor este să fim mai responsabili. Mesajul pacienților: virusul există!

Criza declanșată de noul coronavirus pare fără final. Spitalul Covid din Târgu-Cărbunești are aproape toate paturile ocupate. Într-o singură zi, au fost făcute 34 de internări. Medicii de acolo abia fac față ritmului infernal de lucru. “Faptul că noi trebuie să stăm îmbrăcați chiar și cinci ore până când internăm pacienții este foarte greu mai ales acum în situația aceasta caniculară. Fără aer condiționat. A trebuit să oprim aparatele. Trebuie să ne facem, în continuare, datoria. Ne-am obișnuit și așa, dar unora dintre colegi li s-a făcut rău. A trebuit să fie hidratați, să fie perfuzați după 24 de ore de muncă, dar încercăm să ne adaptăm”, a mărturisit medicul Alexandra Stăncălie, la Antena 1.

Când își făceau planuri că vor deschide câteva secții pentru pacienții non-Covid, medicii fac internări pe bandă rulantă. Îmbolnăvirile se adună alarmant, iar doctorii sunt aproape la capătul puterilor. „Cel mai mult am stat în echipament șase ore. Am primit pacienți în serii. Recordul de pacienți a fost joi. 34 de pacienți internați la Spitalul Târgu-Cărbunești. Am crezut că am depășit vârful pandemiei și numărul de cazuri. Am crezut că vom putea să revenim la un spital normal, cum eram înainte, să deschidem ambulatoriul și secțiile spitalului, dar se pare că o să trebuiască să ne extindem mai mult pentru pacienții Covid. Un pacient stă și o lună și jumătate internat în spital. Nu are posibilitatea să părăsească salonul, nu iese decât la investigații. Nu vorbește cu familia decât la telefon. Mie mi se pare mai greu pentru pacienți decât pentru noi”, a mai spus medicul.

Zece pacienți sunt acum la Terapie Intensivă. Surprinzător este că acum foarte mulți dintre cei internați au simptome specifice Covid 19 față de lunile trecute când mai bine de 50% nu avrea niciun simptom, dar erau internați în spital. Acum boala începe să le pună probleme și tinerilor din județul Gorj.

Deși sceptici înainte pentru că nu credeau în virus, pacienții transmit acum că trebuie să fim mai responsabili pentru sănătatea noastră și a celor din jur. Și medicii revin cu același îndemn. Masca nu ar trebui să lipsească în locurile aglomerate pentru că poate face diferența. „Sunt multe complicații. Trebuie transferați apoi în Terapie. Au venit pacienți simptomatici care, ulterior, au și decedat pe Serviciul de Terapie Intensivă, din păcate. Îi întrebăm și noi pe pacienți. Ne spun că înainte nu credeau că există virusul, că au fost plecați, s-au plimbat și acum tușesc, fac febră de o săptămână. Ne-au spus că acum cred în virus și le spune la toată lumea că ar trebui să stea mai mult acasă. Același lucru îl spunem și noi oamenilor, că trebuie să stea acasă totuși, să păstrăm distanța socială, să păstrăm aceste măști care ni se par nesemnificative, dar au o importanță destul de mare și să încercăm să evităm contactul cât de mult posibil”, a mai spus Alexandra Stăncălie.

Până acum, în județul Gorj, au fost confirmate peste 400 de cazuri de Covid 19. În jur de 150 de persoane sunt internate.

Vizualizări: 5,288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: