Medicii au stabilit cauza morţii gravidei

Femeia care a ajuns cu ambulanţa, în urmă cu două zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu pentru a aduce pe lume o fetiţă a murit din cauza unei embolii pulmonare. Cel puţin aşa arată rezultatul necropsiei. Cu toate că medicii au susţinut atunci că femeia este însărcinată în 5 luni, medicii legişti au constat că gravida trebuia să nască. Familia Elenei Coiculescu este acum în stare de şoc şi se gândesc dacă vor da sau nu medicii în judecată pentru malpraxis.

În urmă cu câteva zile vă prezentam cazul unei femei în vârstă de 39 de ani  din comuna Arcani care a fost adusă cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu pentru a naşte la termen o fetiţă. Cu toate că cei de la ambulanţă au susţinut atunci că femeia era însărcinată în 40 de săptămâni şi a ajuns la spital conştientă, medicii din spital au crezut că este vorba de o sarcină de 5 luni. Totodată, ei au declarat că femeia a fost adusă în stop cardio-respirator, aproape decedată chiar, rezultatele necropsiei arată ca şi cauză a decesului o embolie pulmonară.

Au recunoscut greşeala

Medicii ginecologi nu au putut să stabilească atunci când au primit pacienta nici măcar în câte luni de sarcină se afla şi cu atât mai puţin un diagnostic clar şi sigur care îi putea poate salva viaţa dacă se acţiona la timp şi corect. Ei au depistat numai un şoc cardio-respirator şi nu au făcut altceva decât să resusciteze femeia timp de aproximativ 50 de minute după spusele lor şi apoi să constate decesul. Constantin Pălivan a confirmat că estimările medicilor ginecologi cu privire la sarcina femeii au fost greşite.

 „Corpul femeii a fost depus la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu unde i s-a făcut necropsia iar rezultatele au fost duse la Direcţia de Sănătate Publică Gorj pentru a fi trimise la un Institut din Bucureşti că aşa se face în astfel de cazuri. Cauza preliminară a decesului este o embolie pulmonară adică existenţa unor cheaguri de sânge în plămâni. Tot la necropsie s-a stabilit şi faptul că femeia era însărcinată în lună terminală şi trebuia să nască la termen şi nu în cinci luni aşa cum au estimat medicii. Deci trebuia să nască. Embolia are cauze multiple şi poate fi tratată numai în fază incipientă dar în majoritatea cazurilor duce la mortalitate”, a declarat Constantin Pălivan. 

Familia, în stare de şoc

Familia Elenei Coiculescu este acum în stare de şoc şi nu mai înţelege nimic. Atunci când au ridicat trupul neînsufleţit al femeii de la Serviciul de Medicină Legală li s-a spus că a murit din cauza unei afecţiuni pulmonare şi că copilul pe care trebuia să-l aducă pe lume a fost ştrangulat. „Nici noi nu mai ştim care a fost cauza decesului. Nouă ni s-a spus că a murit la naştere din cauza copilului care a fost ştrangulat în ea şi că avea ceva pe la plămâni. Acum noi nu ştim ce s-a întâmplat exact. Suntem debusolaţi şi în stare de şoc pentru că ea era sănătoasă. Încă nu ne-am gândit dacă vom da în judecată medicii. Poate după ce se va termina tot dar mai întâi trebuie să vorbesc şi eu cu tatăl meu ca să luăm o decizie împreună şi să vedem ce facem”, a spus fiul Elenei.

Tratatele de medicină susţin că dacă embolia pulmonară ar fi depistată la timp ar putea fi tratată cu heparină şi anticoagulante, medicamente care în mod normal ar trebui să existe în orice unitate spitalicească.

Cum se tratează embolia pulmonară?

Embolia pulmonară este o afecţiune frecventă şi o cauză importantă de mortalitate fiind cauzată de formarea unui cheag care, eliberat în circulaţia sangvină, migrează şi se opreşte într-o arteră pulmonară. Acest fapt poate fi consecutiv unei naşteri, unei operaţii (în particular, osoasă sau articulară), unei imobilizări prelungite (şezut la pat, fractură), unei insuficienţe cardiace, unui cancer, unei poliglobulii (creşterea volumului total al globulelor roşii ale organismului). Tratamentul emboliei pulmonare necesită o spitalizare de urgenţă; se urmăreşte împiedicarea extinderii cheagurilor existente cu ajutorul unui anticoagulant, heparina, administrată pe cale venoasă apoi înlocuită prin luarea de antivitamina K pe cale orala timp de 3 până la 6 luni.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: