Şi-a violat fiicele timp de cinci ani

Sărbători de iarnă după gratii, asta i-a adus Moş Crăciun în "dar" unui gorjean pe care poliţiştii l-au reţinut, acuzându-l că şi-ar fi bătut joc de propriile lui fete în ultimii cinci ani. Minorele au 13 şi 15 ani şi s-au plâns unui psiholog de abuzurile de care au avut parte, tatăl lor negând categoric orice acuzaţie, bărbatul spunând că nu îşi dă seama, de fapt, pentru ce a ajuns să aibă cătuşe la mâini.

 Constantin Cernea are 37 şi este din Turburea. El şi-a crescut singur cele două fete şi 13 şi 15 ani, precum şi băiatul de 11 ani, soţia părăsindu-l pentru un alt bărbat. Femeia trăgea bine la măsea şi cei doi nu s-au mai înţeles, iar atunci când a plecat la muncă în Italia, Cernea nu a renunţat la copii, lăsându-i la rude şi interesându-se de ei mereu.

Acum bărbatul a ajuns în spatele gratiilor, fiind reţinut la Motru, acolo unde se aflau cei trei copii ai săi pe care statul îi creşte într-un centrul de tip familial. Psihologul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj a discutat cu cele două fete, în special cu cea de 15 ani, reuşind să afle că ambele minore ar fi fost victime ale unor presupuse abuzuri sexuale. Faptele s-ar fi consumat în ultimii cinci ani, poliţiştii sesizaţi despre acest caz organizând o discuţie între tată şi fete pentru a putea proba faptele de care este acesta acuzat.

"Am sesizat două aspecte mai neobişnuite în comportamentul fetelor, în special la cea mare, după ce am discutat cu ele. Ea îmi spunea că se consideră urâtă şi adresa cuvinte jignitoare faţă de tată. Iniţial justifica acele cuvinte pentru că ar fi fost agresată fizic, iar ulterior mi-a mărturisit că a fost abuzată sexual. Mi-a spus că de când avea 10 ani se întâmplau astfel de lucruri, atunci ar fi fost abuzată prima dată. Am informat conducerea Direcţiei şi s-au luat măsurile pe care le ştiţi", spune psihologul de la Protecţia Copilului.

Ancheta procurorului Emil Moţa

Astfel, a început o anchetă pe care o coordonează procurorul Emil Moţa, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. El îl acuză pe Cernea de incest şi viol, fapte pentru care bărbatul riscă să stea după gratii circa 15 ani, dacă va fi găsit vinovat. La Turburea, în satul Cocorova, nimeni nu prea crede în vinovăţia lui Cernea, bărbatul fiind cunoscut ca un om harnic, dispus să lucreze cu ziua la oricine prin sat pentru a face rost de un ban cu care să îşi întreţină copiii.

Bunica fetelor, Maria, este prima care îşi apără fiul, spunând că nepoata de 15 ani ar fi încercat să i se plângă de unele lucruri, pe care nu le-a luat însă în considerare. "Ea, a mare, a venit la mine să-mi zică, şi cu frate-su, dar eu nu am fost acolo ca să ştiu. Nu am crezut că a fost treaba asta. Copilul mi-a spus că ta-su s-ar fi luat de dada, de sor-sa, că ei stăteau toţi acolo, dar noi nu eram cu ei", spune bătrâna.

Nici fraţii lui Cernea şi nici vecini ai acestuia nu cred în acuzaţiile ce-i sunt aduse bărbatului, deşi nu exclud posibilitatea ca anchetatorii să aibă dreptate atunci când au decis să-l reţină. "De unde să ştim noi ce a fost la el în casă? El era acolo cu fetele şi cu băiatul, ei ştiu ce făceau, dar e posibil orice", spune Nicolae, fratele suspectului. Pe uliţa din Cocorova despre Costică vecinii au cuvinte de laudă, deşi nu exclud posibilitatea comiterii unor abuzuri, chiar şi sexuale. "El e un bărbat singur, cu două fete în casă, casa aia e izolată de ale noastre, e acolo sub deal, la doi kilometri de restul satului, cine ştie ce se poate întâmpla. E posibil ca fetele lui să spună adevărul, trebuie crezute şi ele", afirma ieri o vecină.

Nu ştie pentru ce a fost arestat

Constantin Cernea era ieri uluit la Tribunal, când a auzit sentinţa pronunţată împotriva sa. Cu o foaie în mâinile prinse în cătuşe, acesta a încercat să-i dea judecătorului de caz cererea de contestare a deciziei, bărbatul neştiind că nu aşa trebuie să procedeze, mai ales după pronunţarea sentinţei. În scurtul răgaz pe care l-a avut la dispoziţie, el ne-a precizat că nu se consideră vinovat şi că nu ştie pentru ce anume a ajuns să poarte cătuşele la mâini.

"Nu mă consider vinovat absolut deloc, nu ştiu nici de ce sunt acuzat. Nu pot să ştiu de unde a ajuns aşa ceva la mine. Nu ştiu nici să mă exprim, o fi o eroare, o înscenare ceva. M-am dus la Motru, la centrul de plasament, ca să iau copiii acasă, acum de sărbători, şi am rămas surprins când am aflat. Eu am avut grijă de copii, i-am crescut, i-am spălat, toate cele de acasă. Îi trimiteam la lemne, când nu erau cuminţi le mai dădeau câte o palmă, îi mai certam, recunosc, asta e adevărat, dar nu ce aud pe aici. A mică mai fura pe la oameni, îi mai dădeam câte una, îi spuneam că nu-i bine să fure, iar pe a mare o mai lăsam şi pe la discotecă, o mai lăsam şi prin alte părţi. Eu mergeam la muncă, veneam seara, dar ce se întâmplă aici cu mine nu ştiu şi nu înţeleg. Am fost arestat şi acum sunt cum mă vedeţi, cu cătuşe la mâini şi nu ştiu pentru ce", spune Cernea.

Luaţi sau nu în seamă de rude şi bunică, cei trei copii ai lui Cernea, în special fetele, vor petrece sărbătorile de iarnă tot acasă la aceştia, minorii manifestându-şi dorinţa să fie alături de neamuri de Crăciun şi Anul Nou. Şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj, Constantin Preoteasa, afirmă că minorii vor fi monitorizaţi însă zilnic, iar de luna viitoare, după vacanţa de iarnă, vor fi transferaţi la Târgu Jiu, pentru a li se asigura o protecţie mai mare.

Vizualizări: 774

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: