Moarte suspectă a unei gravide la Spitalul din Târgu Jiu

O femeie de 39 de ani din comuna Arcani a fost dusă  ieri de dimineaţă cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu pentru a aduce pe lume o fetiţă însă aceasta a decedat în mâinile medicilor. Doi copii au rămas fără mamă iar medicii ridică din umeri atunci când sunt întrebaţi de cauza decesului, contrazicându-se în declaraţii. După declaraţii, mai mulţi medici s-au perindat pe la căpătâiul femeii. Unii, chiar dacă spun că au încercat să o resusciteze nu şi-au dat seama că este însărcinată însă ştiu totuşi că femeia era săracă. „Am înţeles să stau prin grajduri, într-o sărăcie lucie, fără lumină şi apă. Sunt amărâţi. A venit cu ambulanţa pacienta şi nu a venit nimeni cu ea din familie”, spunea un medic. Mâine, trupul neînsufleţit al femeii cu un copil nenăscut în pântec va fi ridicat de la morga Spitalului Judeţean.

Serviciul de Ambulanţă Gorj a primit ieri o solicitare din partea unei femei gravide din Srcani. Din faşa unei case modeste, aproape de fostele grajduri de animale din Arcani a fost luată cu salvarea Elena Coiculescu în vârstă de 39 de ani, însărcinată în 40 de săptămâni. „Am primit o solicitare şi ne-am deplasat la caz unde era o femeie care trebuia să nască la termen, intrase în 40 de săptămâni. Ea avea bagajul făcut pentru a se interna în spital. Ea a fost adusă la ambulanţă de soţul ei, pe picioarele ei, era conştientă. Pe drum, starea femeii a început să se înrăutăţească, i-a crescut tensiunea iar la spital când am ajuns am dus-o direct în Secţia de Terapie Intensivă şi de atunci nu mai ştim ce s-a întâmplat”, a declarat Valeria Gherghe, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj.

„Noi o aşteptam acasă cu sora noastră“

Femeia avea doi copii de 9 respectiv 19 ani şi trebuia să aducă pe lume o fetiţă fiind însărcinată în 40 de săptămâni. Femeia era angajată la o societate din municipiul Târgu Jiu iar în urmă cu aproximativ trei luni a suferit un accident de muncă în urma căruia s-a rănit la o mână. De atunci, a intrat în concediu medical şi stătea acasă având grijă de gospodărie. Ieri de dimineaţă au apărut durerile naşterii şi s-a pregătit să meargă la spital să nască. Atunci a chemat ambulanţa pentru a o transporta la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Municipiul Târgu Jiu. Atât medicii de la ambulanţă cât şi familia susţin că femeia era însărcinată în 40 de săptămâni şi trebuia să nască. „Trebuia să nască, de aceea a plecat la spital, avea dureri ca orice femeie însărcinată şi a chemat ambulanţa pentru că nu avea cu ce să ajungă. Noi o aşteptam acasă cu sora noastră că trebuia să facă o fetiţă dar am aflat că a murit. Nu ştim de ce pentru că se simţea bine, nu a avut probleme. Ea avea grijă de noi şi de casă, făcea curat, spăla, făcea mâncare. Nu e posibil să moară şi să rămân singur cu tata şi cu fratele mai mic. Eu am înţeles de la tatăl meu care s-a dus la spital că ar fi murit chiar în momentul când trebuia să nască, deci trebuia să nască”, a declarat fiul de 19 ani al femeii.

Cu toate că familia din care provine femeia nu are o situaţie materială bună, reprezentanţii Primăriei din Arcani susţin că sunt oameni muncitori. „ Soţul femeii provine dintr-o familie înstărită dar din cauza unor probleme legate de împărţirea averii a rămas fără nimic. Şi-au făcut din munca lor o căsuţă cu două camere lângă grajdurile de animale ale CAP-ului şi locuiau acolo. Femeia avea serviciu dar era în medical. Bărbatul lucrează ca muncitor necalificat la primărie. Sunt oameni muncitori, muncesc din greu dar fără spor. Au grijă de copii, îi îmbracă, le dau mâncare, sunt oameni liniştiţi şi serioşi dar sunt săraci, amărâţi dar muncitori. Lucrează din greu să se întreţină. Acum ne gândim cum facem să-i ajutăm la înmormântare să le dau un ajutor, să strângem bani de la salariaţi că ne pare rău de ei. Ea trebuia să nască, de aia a plecat la spital. Nu ne vine să credem că a murit. Asta e o tragedie care ne-a şocat pe toţi şi mai ales pe copii ăştia care au rămas fără mamă, doar cu tatăl”.

Mai mulţi medici au intervenit. Niciunul nu ştie nimic

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu habar nu au despre stadiul sarcinii femeii deşi susţin că au încercat să-i salveze viaţa zeci de minute.

Ginecologul Dumitru Pătrăşcoiu nici nu ştia exact în ce lună de sarcină a ajuns femeia la spital. „A venit o femeie gravidă în stop respirator, adică moarte clinică, pot spune chiar decedată în Secţia de Terapie Intensivă şi nu ştiu în câte săptămâni sau luni era însărcinată şi nici ce complicaţii a făcut, de a decedat. Şi să vă intre bine în cap la toţi că în spital se moare şi se moare din ce în ce mai mult. Şi lăsaţi că nu am timp acum că este şi procuratura aici şi trebuie să vedem ce facem”, încheie aceasta.

Reporterii îşi încearcă norocul la un al doilea medic. Poate ştie mai multe, doar a încercat să o salveze. „A venit în şoc cardio-respirator şi cred că era în cinci luni de sarcină. Nu am reuşit să o salvăm pe ea şi cu atât mai puţin copilul, este imposibil la această vârstă sarcină intrauterină. A venit singură şi nu ştim ce s-a întâmplat acasă. Nu am mai băgat-o prin secţia de ginecologie ci direct la Terapie Intensivă“.

Medicul cardiolog, cel de-al treilea doctor care a încercat să o resusciteze, spune că a „înţeles“ că era însărcinată. „Eu am fost chemat de medicii de la Terapie Intensivă pentru că pacienta a intrat în şoc cardio-respirator, era inconştientă, fără puls, fără tensiune, i-am făcut mai multe manevre de resuscitare dar nu am reuşit să o salvăm. Am înţeles de la colegii  mei că era însărcinată dar nu ştiu mai mult”, susţine Grigore Lupescu.  

Şi Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, este incapabil de a remarca dacă o femeie este însărcinată sau nu. „Din câte ştiu eu, a venit deja decedată la spital şi nu s-a mai putut face nimic şi a fost dusă la Serviciul de Medicină Legală. Am înţeles totuşi că au găsit ceva în poşeta ei, un cod de gravidă care atesta că femeia este însărcinată. Nu ştim cauza decesului. Corpul este la Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei, se vor recolta probe biologice care vor fi trimise la Bucureşti la Institutul Mina Minovici că aşa se întâmplă în astfel de cazuri şi aşteptăm şi noi rezultatele”, spune Pălivan.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: