Medicii de la Sadu, obligaţi să renunţe la sporuri

Spitalul de la Bumbeşti Jiu continuă să se confrunte cu lipsa banilor. Deşi în permanenţă sunt ocupate aproximativ 100 de paturi, doar pentru 40 dintre ele se primeşte finanţare. Unitatea spitalicească acumulează datorii tot mai mari la furnizorii de medicamente, de la o lună la alta. Ba mai mult, medicii pierd o parte din sporuri din cauză că spitalul abia are bani să le achite salariile de încadrare.

Banii pe care Spitalul Bumbeşti Jiu îi primeşte de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sunt insuficienţi pentru a acoperi cheltuielile unităţii. În momentul de faţă, sunt contractate doar 40 din cele aproximativ 100 de paturi ocupate permanent de pacienţi. Numai în luna martie s-au făcut peste 500 de internări. „Finanţarea Spitalului Bumbeşti Jiu e la avarii. Am primit bani doar pentru 40 de paturi, deşi folosim aproximativ 100. Nu avem cum să trimitem pacienţii acasă pentru că spitalul n-are bani. În luna martie am avut 340 de cazuri de spitalizare continuă şi 200 de cazuri de spitalizare de o zi”, a declarat Aurel Stolojanu, managerul Spitalului Bumbeşti Jiu.

Lipsa fondurilor îi afectează nu numai pe bolnavii care trebuie să cumpere o parte a medicamentelor, ci şi pe medicii care nu reuşesc să-şi primească sporurile de secţie. „De la CJAS am primit, până acum, doar câte 2 miliarde de lei vechi/lună, în condiţiile în care aceşti bani reprezintă doar cheltuielile de personal. Din cauza lipsei fondurilor, medicii nu-şi primesc sporurile de secţie care reprezintă 10-15 procente aplicate la salariul de bază. Am ajuns la o înţelegere cu sindicatul să dăm aceşti bani în momentul în care vom primi o finanţare mai mare, însă aceste sporuri nu se vor plăti din urmă. Am avea nevoie de vreo 4 miliarde de lei vechi/lună ca să ne acoperim toate cheltuilile. În primul rând, banii pe care îi avem îi folosim pentru hrana bolnavilor şi pentru cheltuielile cu firma de spălătorie, avem prevedere contractuală să plătim la 30 de zile de la facturare şi nu mai putem amâna”, a mai precizat Aurel Stolojanu. 

SPERANŢĂ

Managerul Aurel Stolojanu speră ca spitalul să primească fonduri şi din partea Consiliului Local Bumbeşti Jiu. „Acum s-a aprobat bugetul şi sperăm ca şi Consiliul Local să ne ajute cu ceva fonduri, indiferent ce sumă vom primi e binevenită, ţinând cont de problemele financiare cu care ne confruntăm”, a declarat Stolojanu. În momentul de faţă, Spitalul Bumbeşti Jiu funcţionează cu 107 angajaţi, personal medical şi auxiliar.   

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: