Medicii din Gorj refuză să fie supravegheaţi de cei de la Floreasca

Directorul Spitalului Județean Gorj, Vasile Stănculete, a participat miercuri la o conferinţă la Bucureşti unde a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Principalul subiect de discuţie a fost legat de practicarea telemedicinei, un program lansat şi la Gorj anul trecut și care presupune supravegherea intervenţiilor grave direct de medicii de la Spitalul Floreasca prin camere video amplasate în camera de resuscitare de la spitalul judeţean. Arafat a atras atenţia că la Gorj, un singur caz a mers pe acest sistem de când a fost lansat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a cerut o intensificare a practicării telemedicinei având în vedere că programul există deja. Acesta a atras atenţia şi Gorjului pentru faptul că nu folosesc acest sistem. ”Sistemul este de un an implementat şi la Gorj. La spital, în camera de resuscitare de la UPU avem camere video pentru a putea fi coordonaţi în cazurile deosebite direct de medicii de la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Ei văd intervenţia pe camere şi spun ce trebuie făcut. În cadrul conferinţei ni s-a reproşat, mai exact i s-a reproşat vechii conduceri a spitalului, că decât un singur caz a mers pe acest sistem. Recomandarea a fost ca majoritatea cazurilor şi actelor medicale să se desfăşoare prin acest sistem pentru a putea primi informaţii corecte”, a declarat Vasile Stănculete, managerul interimar al spitalului judeţean. 

Avantaje

Stănculete spune că şi-a luat angajamentul de a intensifica utilizarea acestei proceduri și pentru că are şi nişte avantaje. ”În felul acesta, am avea și noi o dovadă în faţa aparţinătorilor că am făcut ce s-a putut pentru un pacient pentru că intervenţia rămâne înregistrată pe casetă. În orice caz, se pune problema cazurilor grave, de la accidente de mașini, accidente vasculare, arsurile. În ceea ce mă priveşte, am spus că o să începem să pregătim oamenii pentru că noi nu avem decât doi specialiști în urgențe și va trebui să ne mobilizăm”, a declarat Vasile Stănculete. În România sunt 19 județe care beneficiază de telemedicină, printre care și Gorjul, și trei mari centre care coordonează respectiv Spitalul Floreasca, Spitalul Târgu Mureș, Iași, urmând în scurt timp și Timișoara.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: