Medicii în România au salarii bune, nu decente

Medicii din România nu au ajuns încă la salariile din Occident, dar cel puţin din punctul de vedere al salarizării nu au motive să mai plece din ţară. Am văzut recent o listă cu ce salarii sunt în spitalul Târgu Jiu. Un medic primar de la Urgenţe, care lua în februarie 9.000 de lei, a luat dublu în martie, adică 18.000 de lei net, plus 5.000 de lei pentru gărzi. Un medic specialist a luat şi el 13.500 de lei leafă şi încă 5.000 pentru gărzi. Chiar şi o asistentă de la UPU se apropie de 7.000 de lei, ceea ce nu este puţin, iar infirmiera are 3.000 netul. La alte secţii, salariile sunt mai mici, dar nu de neglijat.

Cam pe toate specialităţile, medicii care fac gărzi în Târgu Jiu primesc lunar cinci mii de lei, pe lângă salariul care este între 10 şi 20 de mii, izolat chiar mai mare. Şi repet, vorbim de sume nete, bani cu care aceşti oameni pleacă lună de lună acasă.

Spitalul a încercat să facă un artificiu în aceste zile, să reducă la jumătate banii pentru gărzi şi să îi recompenseze pe medici cu altfel de stimulente, care să nu intre în plafonul de 30% la care sunt limitate sporurile. Cel puţin în prima fază, ideea nu a fost acceptată de sindicate. Conducerea spitalului dorea însă să poată da sporuri şi la alte categorii de personal, cu încadrarea în limita de 30%, numai că nimeni nu a vrut să renunţe la nişte sume certe pentru gărzi pe promisiunea că pierderile vor fi compensate în alt mod. Medicii au dat dovadă aici de lipsă de solidaritate cu alte categorii de personal din spital.

Rămâne însă de văzut cât va ţine minunea asta cu salariile bune din spitale. Pentru că România rămâne o ţară săracă, în care dacă pui într-o parte, se ia din alta. Pacienţii au nevoie şi de medicamente în spitale, pentru că mulţi dintre ei au rămas cu salariile mici şi nu le pot cumpăra. Pacienţii au nevoie să fie trataţi cu aparatură funcţională, să stea în saloane curate, încălzite şi, dacă se poate, câte unul în pat.

Aşteptăm cu interes şi spitalele noi anunţate în programul de guvernare, deşi realitatea este că nu sunt bani nici pentru măririle salariale deja aprobate. Chiar vorbeam zilele astea cu o asistentă medicală uluită că a luat salariul 6.000 de lei, în loc de 3.000 cât avea, şi spunea că acum se teme pentru locul de muncă. Zicea că prefera un salariu de 4.000 de lei, dar să fie sigură că iese la pensie din acel spital, acum trăind cu teama că nu va dura mult până la un blocaj financiar.

Vizualizări: 3,075

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: