Mega-achitare în dosarul care l-a costat pe Moța șefia Parchetului

Unul dintre primele dosare controversate instrumentate de procurorul Emil Moța a primit verdictul final din partea instanțelor de judecată la sfârșitul lunii trecute, magistrații decizând că inculpații trimiși în judecată trebuie achitați. Dosarul vizează creditele false obținute cu aproape un deceniu în urmă de la BRD Gorj, instanța recunoscând prejudiciul înregistrat de bancă și lăsând nesoluționat modul în care acesta va fi recuperat și de la cine.

Dosarul creditelor date de BRD Gorj în baza unor acte false a fost deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în primăvara lui 2007, prin arestarea lui Ion Cican și Ion Gogonețu,ulterior procurorul Emil Moța dispunând și reținerea a doi ofițeri de credit de la unitatea bancară, respectiv Elena Contoloru și Maria Bacâtea, precum și a unui administrator de firmă, Marius Stăiculescu. Moța era la acel moment prim-procuror, iar decizia sa de a le reține pe cele două fără probe a ajuns până la urechile șefilor de la București, care au și dispus schimbarea sa din fruntea Parchetului Gorj, dosarul fiind preluat de un alt procuror gorjean, în judecată fiind trimiși trei bărbați, Cican, Gogonețu și Gheorghe Florea.

Ani de zile s-a judecat dosarul respectiv, au fost termene peste termene și amânări la fel de multe după ce unul dintre inculpați a lipsit cu anii de la proces. Gogonețu, zis și „avionul cu pene”, după cum reieșea din înregistrările existente la dosar, și-a văzut bine-mersi de viața lui în străinătate, fiind convins că în cele din urmă va fi achitat de judecători, asta deși, la un moment dat, o instanță de judecată a dispus pedepse cuprinse între 10 și 12 ani de pușcărie pentru cei trei inculpați.

Verdict final

Într-o perioadă în care despre dosarul respectiv nu-și mai aduceau aminte decât inculpații, cel mult, Curtea de Apel a stabilit verdictul final, acesta fiindu-le categoric favorabil celor pe care Moța i-a dorit în spatele gratiilor. „Achită pe inculpaţii Florea Gheorghe, Cican Ion şi Gogoneţu Ion” și „Încetează procesul penal privind pe inculpaţii Florea Gheorghe, Cican Ion şi Gogoneţu Ion ”, au decis magistrații din Bănie în privința celor trei inculpați, la capătul a șapte ani de procese, între timp intrând în vigoare și noul Cod Penal.

În acest dosar, BRD Gorj a solicitat despăgubiri de 750.000 de lei, la valoarea respectivă urmând să fie adăugate dobânzi și penalități până la plata la zi. Acum, banca primește tot nimic pentru că instanța nu s-a pronunțat cu privire la această problemă. „Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă BRD – Group Societe Generale SA – Sucursala Gorj. Menţine dispoziţia de anulare a actelor false si măsura sechestrului asigurator”, se arată în verdictul magistraților

Faptele

Dintre cei trei inculpați, Cican e singurul care a ajuns în această perioadă în spatele gratiilor, după ce a primit o condamnare într-un alt dosar în care a și fost arestat preventiv pentru o evaziune fiscală. El a fost considerat creierul țepelor date la BRD, împreună cu Gogonețu ocupându-se de realizarea dosarelor ce erau înaintate către funcționarii bancari. Aceștia au achiziționat o firmă din Târgu Jiu pentru a folosi ștampila acesteia, și-au luat birouri la Hotel Gorj pentru a deveni credibili, dar și pentru a „împrumuta” ștampile ale vecinilor și, astfel, au reușit să pună pe adeverințele prezentate la bancă ștampile legale pe care, evident, ofițerii de credit nu le suspectau de vreun fals sau altceva.

Zeci de credite false au fost astfel obținute, bărbații folosindu-se de persoane din mediul rural, care le ofereau și lor diferite sume de bani în schimbul facilitării obținerii unui credit cu buletinul, că tot era aceasta moda în perioada respectivă. Acum, după aproape un deceniu de la comiterea faptelor, în spatele gratiilor nu mai ajunge nimeni și, la cum stau lucrurile, nici prejudiciul probabil nu va mai fi achitat vreodată de cineva, asta doar dacă pierderea respectivă nu e inclusă în dobânzile percepute celorlalți clienți de bună credință.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: