Mesaj emoționant după moartea lui Dan Petrescu

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova și om de afaceri, proprietar al companiei Elefant.ro, l-a evocat pe Facebook pe miliardarul Dan Petrescu, mort în tragicul accident aviatic petrecut duminică, 3 octombrie, la Milano. Un mesaj emoționant, care arată o față necunoscută publicului a unuia dintre cei mai importanți oameni de afaceri din România.

”Ne place să numărăm banii altora. Cu mult reproș în glas. De parcă cineva ne este cu ceva dator că îi are. Pot să vă confirm că a avut, dar nu atât de mulți cât scrie presa de cancan. Ce pot să bănuiesc e că el a fost creierul afacerilor unor miliardari.

A avut o familie extrem de bună. Soția, o nemțoaică cu mult bun-simț și foarte riguroasă în educația unicului fiu - Dan Ștefan, prăpădit și el în accidentul tragic. O poveste. Unul din prietenii familiei a dorit să-i dăruiască lui Dan Ștefan o mașină scumpă la majorat. Copilul a refuzat categoric! „Cum? Eu merg la facultate, acolo trebuie să învăț, nu să mă plimb cu mașina!".

A terminat două facultăți și un doctorat în microbiologie. Independent și pe picioarele lui.

Dan Petrescu ducea o viață extrem de discretă și modestă în esență, fără fițe și mașini scumpe. Conducea un Ford Escort vechi, un scuter și bicicleta.

Unica lui pasiune a fost în ultimii ani aviația. Brevetul de pilot îl avea de vreo 15 ani. Pilota mult, a traversat la bordul avionului de câteva ori Atlanticul. Avionul Pilatus PC-12, deși se consideră un aparat sigur, nu este unul excepțional. E ceva pentru cei care își doresc să piloteze, nu să fie operatori de computer, la bord. Ultima revizie a fost făcută în fabrică acum o lună.

Când te gândești că la bord se afla și un bebeluș de doar două luni, botezat cu două zile înainte de tragicul accident, te întrebi: de ce, Doamne?!


Cum e să fii părinte și să fii martorul morții propriului copil?! Mama lui Dan are 96 de ani... A rămas singură...

Nu judecați pe nimeni, nici pe cel bogat, nici pe cel sărac, nici pe cel drept, nici pe cel nedrept - toți acolo vom ajunge, toți suntem muritori...”, a scris Ion Sturza în postare.

Miliardarul Dan Petrescu, care pilota avionul prăbuşit duminică la Milano, a cerut să revină pe aeroportul din Linate după 3 minute de la decolare. Acesta nu a mai apucat să spună ce probleme avea aeronava. Opt persoane au murit în urma accidentului.

Duminică după-amiaza, controlorii de zbor observă că un avion privat, Pilatus, virează dreapta „în mod anormal” în loc să o ia spre sud la puţin după decolare. În acest moment, începe comunicarea cu pilotul, magnatul român Dan Petrescu, scrie cotidianul italian Corriere della Sera. Dan Petrescu a spus că efectuează „o deviaţie” şi a cerut să-i fie eliberat un culoar pentru a reveni pe aeroport.

Românul nu a precizat care sunt problemele tehnice ale aparatului de zbor, iar cei din turnul de control nu au primit un semnal de alarmă. „De ce aţi deviat? Pentru a evita o turbulenţă?”, au întrebat oamenii de la turnul de control. „Nu” a fost singurul răspuns primit de la pilot. În acel moment, comunicaţiile s-au pierdut, dar cei din sala radar a aeroportului şi-au dat seama că Petrescu a cerut revenirea pe aeroport din cauza unei urgenţe. În turnul de control s-a luat decizia ca traficul din aeroport să fie blocat. La mai puţin de un minut după întreruperea comunicaţiilor, avionul a dispărut de pe radar.

Avionul s-a prăbuşit cu 156 de kilometri la oră, la circa patru minute de la decolare. O ipoteză a experţilor este că motorul ar fi cedat în momentul în care pilotul a încercat să vireze pentru a se întoarce pe pistă, ceea ce explică creşterea bruscă a vitezei.

Vizualizări: 2,286

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: