Meşterul care dă viaţă lutului, la prima expoziţie

Câteva sute de sculpturi din lut au fost expuse la Muzeul Judeţean Gorj. Meşterul popular Ana Lupu a dat viaţă figurinelor din pământ. Chiar dacă nu sunt două la fel, toate au în ele câte o parte din viaţa satului românesc. Fiecare chip are în spate o poveste. Colecţia Anei Lupu numără deja mii de lucrări unice şi are în plan să ducă mare parte din ele la Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român.

Ana Lupu, cunoscută pentru talentul cu care face pământul să vorbească, a avut prima sa expoziţie. În jur de 200 de lucrări pot fi admirate într-o sală a Muzeului Judeţean Gorj.

Ana Lupu a mărturisit că stă multă muncă în spatele acestei expoziţii, dar este mulţumită sufleteşte că şi-a văzut împlinit acest vis. „Am adus foarte multe exponate, modelaj de lut. Sunt statuete făcute de mine în ultimii 5-6 ani. Lutul este din comuna Bălăneşti. Nu este un lut special pentru modelaj, dar eu l-am ales să pot lucra ce vedeţi aici. Este doar o serie din lucrările mele, seria ţăranilor. Am pus în evidenţă expresia ţăranului simplu, expresia olteanului cu trăsăturile lui de veselie, de uimire, de extaz, de supărare. Nu ştiu câtă lume îşi dă seama câtă muncă este în spatele acestor lucrări, însă le-am făcut cu mult drag”, a mărturisit Ana Lupu.

Lutul din care sunt realizate miniaturile provine chiar din Bălăneşti. Ana Lupu îl prepară astfel încât să devină perfect pentru a fi modelat şi a transmite toate gândurile şi trăirile ei în bucăţile mici de lut.

Recent, a deschis în curtea părintească un muzeu şi un atelier de olărit unde invită toţi copiii care vor să înveţe tainele acestui meşteşug. „Eu provin din comuna Bălăneşti şi m-am ridicat din oameni simpli. Am avut şi o profesie care m-a ajutat să dezvolt activităţi creative cu copiii. Sunt profesoară în cadrul unui liceu tehnologic. Urmează să ies la pensie în curând. Am deschis un muzeu în comuna Bălăneşti. Am un spaţiu pregătit pentru a promova meşteşuguri, nu numai olăritul şi modelajul în lut. Cadrele didactice pot să vină cu copiii şi să organizeze activităţi de şezătoare pentru a promova şi cunoaşte valorile tradiţionale. Le pun la dispoziţie materiale, spaţiu. Eu am foarte multe lucrări. Cred că sunt câteva mii de lucrări”, a mai spus Ana Lupu.

Unul dintre obiectivele Anei Lupu este să-şi facă munca mai cunoscută şi la nivel naţional. „Artista ceramistă e consăteană cu mine şi sunt curatorul expoziţiei sale. Nu puteam să o punem în valoare decât să-i facem o expoziţie la Muzeul Judeţean Gorj. Ne-am organizat şi am încercat să facem o expoziţie austeră, aşa cum merită ţăranii români mai ales că anul acesta este anul omagial al satului românesc şi am reuşit să facem această expoziţie care se cheamă Raftul cu ţărani”, a explicat curatorul expoziţiei Vasile Vasiescu.

Galerie foto



Vizualizări: 2,636

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: