Metoda 4-7-8 care te ajută să adormi și te ferește de boli de inimă

Metoda 4-7-8, care te ajută să adormi și te protejează împotriva bolilor de inimă, constă într-un exercițiu de relaxare. Potrivit unui medic de la Universitatea din California de Sud, citat de CNN, această tehnică implică inspirația timp de patru secunde, menținerea respirației timp de șapte secunde și expirația timp de opt secunde.

Această tehnică, cunoscută și sub numele de "respirația relaxantă", poate fi de ajutor pentru persoanele care întâmpină dificultăți în a adormi. Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat clinic de medicină, afirmă că această tehnică de relaxare presupune inspirația timp de patru secunde, menținerea respirației timp de șapte secunde și expirația timp de opt secunde.

Metoda 4-7-8 are origini străvechi în pranayama, o practică yoghină de reglare a respirației, dar a fost popularizată de medicul specialist în medicină integrativă, dr. Andrew Weil. Joshua Tal, un psiholog clinician din New York, afirmă că această tehnică nu doar că poate ajuta la adormire, ci și poate reduce anxietatea.

Pentru a folosi această tehnică, nu este necesar niciun echipament sau un cadru specific. Însă, în timp ce înveți exercițiul, este recomandat să stai cu spatele drept. De asemenea, este benefic să exersezi într-un loc liniștit și calm, iar odată ce te-ai obișnuit, poți folosi tehnica chiar și în pat.

În timpul exercițiului, se pune vârful limbii pe creasta de țesut din spatele dinților superiori din față, iar expirația se face prin gură în jurul limbii. Potrivit lui Weil, următorii pași trebuie urmați: expiră complet prin gură, scoțând un sunet similar cu "whoosh"; închide gura și inspiră în liniște prin nas, numărând în minte până la patru; ține respirația timp de șapte secunde; expiră prin gură, făcând un sunet similar cu "whoosh" pentru opt secunde. Acest proces se repetă de trei ori, rezultând un total de patru cicluri de respirație.

Conform lui Weil, păstrarea raportului de patru, șapte și opt este mai importantă decât durata fiecărei faze.

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători din Thailanda a analizat efectele imediate ale respirației 4-7-8 asupra ritmului cardiac și tensiunii arteriale la 43 de tineri adulți sănătoși. Participanții au efectuat exercițiul de respirație 4-7-8 de șase ori pe set, pentru trei seturi, cu o pauză de un minut de respirație normală între seturi. Cercetătorii au observat că această tehnică a îmbunătățit ritmul cardiac și tensiunea arterială a participanților, conform unui studiu publicat în luna iulie.

Vizualizări: 801

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: