Metode simple de acrit ciorbele pentru un gust delicios!

Ciorbele cu gust acrișor le plac chiar și copiilor. Pentru a obține un gust optim este necesar să cunoaștem mai multe metode de acrit ciorbele.

Supele sau ciorbele sunt aproape nelipsite de la mesele principale ale zilei, în orice sezon. Ciorbele fierbinți sunt preferate în sezonul rece, iar cele reci, în sezonul cald, bineînțeles. Indiferent că sunt servite calde sau reci, acestea pot fi acrite, după gust, cu diverse ingrediente.

Metode de acrit ciorbele în sezonul cald:

    Metoda fructelor verzi: corcodușe, caise, struguri, agrișe, etc. Fructele verzi sunt foarte utile pentru a acri ciorbele vara, atât în stare crudă, cât și sub formă de pastă. Se adaugă în ciorbe spre final de fierbere și se pot îndepărta în timpul servirii. Foarte cunoscut pentru acrit ciorbele este bulionul de corcodușe, de exemplu. Acesta se prepară prin fierberea corcodușelor în apă cât să fie acoperite, apoi pasate și asezonată pasta cu sare, după gust.

    Metoda laptelui acru (lapte bătut, kefir sau iaurt). Este tot o metodă de a acri ciorbele vara, pentru că aceste ciorbe sunt delicioase reci, de la frigider. Laptele acru este considerat un bun digestiv, îănsă trebuie adăugat cu atenție în ciorbele fierbinți, pentru a nu se brânzi. Laptele acru se amestecă mai întâi cu putină supă fierbinte până se apropie de temperatura din oală. Apoi se toarnă în fir subțire, în supă, amestecând continuu până la omogenizare.

    Metoda roșiilor proaspete. Roșiile proaspete sunt printre cele mai folosite pentru a acri ciorbele vara. Se adaugă curățate de pieliță și tocate mărunt, sau transformate în suc, la final de fierbere a ciorbei. Dau gust bun, dar și un plus de sănătate.

    Metoda sucului de lămâie sau a oțetului. Această metodă este comună și pentru sezonul cald și pentru cel rece. Atât sucul de lămâie cât și oțetul se pot adăuga în ciorbe, după gust, fie la final de fierbere, fie în timpul servirii. Una dintre cele mai cunoscute ciorbe acrită cu zeamă de lămâie este ciorba de pui a la grec.

Metode de a acri ciorbele în sezonul rece:

    Metoda conservelor de roșii preparate la finalul verii, special pentru a acri preparatele. Enumerăm aici sucul de roșii, dar și roșiile cu zarzavat pentru ciorbe, care dau gust, culoare și consistență acestora.

    Zeama de varză și cea de murături reprezintă o altă metodă de a acri ciorbele în sezonul rece. cele mai apreciate ciorbe sunt cele acrite cu zeamă de varză. Una dintre acestea este ciorba de varză murată cu afumătură de porc. Zeama de varză este și foarte recomandată de nutriționiști ca fiind plină de sănătate. Procesul de fermentație prin care trec legumele murate fac ca zeama acestora să conțină multe substanțe benefice organismului, iar condimentele folosite la murare vor da un plus de savoare ciorbei acrită astfel. Zeama de murături se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Se mai lasă ciorbele să fiarbă pentru 10 minute, apoi se stinge focul.

    Metoda borșului din tărâțe. Un borș bun, preparat în casă este plin de vitaminele din complexul B și este numai bun pentru a stimula digestia. Ciorbele acrite cu borș sunt des întâlnite în regiunile: Moldova, Muntenia și Dobrogea. Înainte de a-l adăuga în ciorbă, borșul se fierbe separat aproximativ 30 de minute. La fel ca și zeama de murături, se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Ciorbele acrite cu borș capătă denumirea de borșuri. Acestea sunt câteva exemple de metode de acrit ciorbele, însă, în funcție de regiuni, puteți descoperi multe altele.

Vizualizări: 4,630

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: