Miei scumpi, dar ciobanii nu duc lipsă de clienți

Gorjenii care vor să aibă pe masa de Paște carne de miel, așa cum este tradiția, trebuie să facă economii de pe acum. Fermierii anunță prețuri mai mari ca anul trecut pentru carnea de miel, asta din cauza scumpirii furajelor. Prețul cărnii de miel poate varia între 25 și 30 de lei pe kilogram, iar un miel poate ajunge până la 500 de lei.

Familia Huidu din comuna Stănești scoate la vânzare în acest an 150 de miei, pentru că 50 îi va opri pentru întinerirea turmei și pentru reproducție. Anul acesta pare să fie unul bun, asta pentru că iarna a fost blândă, iar Paștele este destul de târziu, mai exact pe 5 mai, iar mieii au timp să crească. Mieii vor fi mai mari ca anul trecut și va crește implicit și prețul pe kilogram, care este influențat și de furajele destul de scumpe din cauza secetei din vară. „Este un an bun, pentru că am avut o iarnă blândă. Spre deosebire de anul trecut, mieii sunt mai mari, ajung cred că pe la 15 kilograme. Va crește și prețul pe kilogram pentru că furajele au fost scumpe și a trebuit să cumpărăm din cauza secetei. Prețul pentru kilogramul de carne va fi între 25 și 30 de lei, iar un miel poate costa între 350 și 500 de lei”.

Mieii, vânduți pe caiet de pe-acum

Deși prețurile sunt mai mari și nu oricine își permite să dea 500 de lei pentru un miel, familia Huidu nu-și face probleme că va rămâne cu mieii. Pentru că are clienți fideli, Dumitru Huidu a rezervat deja 70 de miei, iar cel mai probabil cu cei care va rămâne va merge în centrele de sacrificare.”Eu am clienții mei de ani de zile și mulți dintre ei deja au arvunit miei. I-am trecut pe caiet și de Paște vin și îmi ia miei de acasă. Am dat până acum 70 și mai e mult până în mai. Cu mieii care îmi rămân ies cu ei la centrul de sacrificare. Toți mieii îi vindem tăiați”.

Nu pot vinde pielea

Singurul dezavantaj pentru ciobani este faptul că nu mai pot să vândă și pielea de miel. Deși prețurile sunt mici, nu mai este căutată pielea. „În anii trecuți vindeam și pielea, dar de anul trecut nu am mai găsit clienți. Nu le mai ia nimeni, deși prețurile sunt foarte mici. O piele este între 5și 10 lei. Ne pare rău să o aruncăm, așa că o folosim noi. Facem cojoace, preșuri, și alte chestii”. 

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: