Miel în sos de vin roșu cu mămăligă și ardei copți

De sărbătorile Pascale mielul poate fi preparat în mai multe feluri dar printre cele mai gustoase reţete se numără cea cu sos de vin roşu. Se serveşte cu mămăligă şi ardei copt şi se realizează relativ rapid, în aproximativ o oră.

Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor de Paşti iar felurile în care aceasta poate fi pregătită sunt foarte diverse. Pentru reţeta de miel cu sos de vin ingredientul special este vinul roşu dar şi condimentele care se folosesc pentru aromatizarea mielului.

Ingrediente: 800 g carne de miel, 800 g ardei gras roșu, 800 ml supă de miel, 2 linguri oțet balsamic alb, 100 g mălai, 300 g  morcovi, sare şi piper, 3 linguri ulei de măsline, lapte, 3 cepe, 1 crenguță rozmarin, 200 ml vin roșu, 2 frunze de dafin, 30 g parmezan, 300 g țelină, 2 căței de usturoi, 40 g unt, 4 linguri ulei de rapiță.

Mod de preparare: Carnea de miel se taie în cuburi de aproximativ 2 cm iar ceapa, morcovii, țelina și usturoiul se curăță și se taie cubulețe. Uleiul de rapiță se încinge într-o cratiță mare, carnea se prăjește aproximativ 2 minute la foc mare, se condimentează cu sare și piper. Se adaugă ceapa, morcovii, țelina și usturoiul. Se toarnă apoi vinul și se lasă să se reducă la jumătate, fără capac. Se adaugă 400 ml supă și frunzele de dafin și se lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, aproximativ 1 oră.

Pentru mămăligă se fierbe laptele cu 300 ml de supă și puțină sare. Se adaugă mălaiul în ploaie, mestecând continuu. Se lasă mămăliga să fiarbă la foc mic pentru 15-20 minute. Se rade parmezanul peste, se adaugă unt și se condimentează cu sare și piper.

Cuptorul se încinge în prealabil. Ardeiul gras se spală, se curăță și se taie în sferturi. Se așează cu partea de coajă în sus, într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se prăjesc în cuptorul încins, timp de 10-15 minute până apar bășici negre pe coajă. Se scot din cuptor și se acoperă cu o cârpă umedă. Crenguța de rozmarin se spală, se usucă prin scuturare și i se rup frunzele. Uleiul de măsline se amestecă cu oțetul și se încorporează rozmarinul. Se curăță ardeiul gras de coajă și se taie în fâșii late. Se amestecă cu amestecul de ulei și rozmarin.

Carnea de miel se poate servi cu mămăliguța și ardeiul gras.

Vizualizări: 1,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: