Coloranți naturali pentru ouăle de Paşte

Cei care doresc să coloreze ouăle de Paşte fără coloranți artificiali şi fără chimicale, există o mulţime de variante bio care înlocuiesc vopseaua de ouă. Curcuma, varza roșie, cojile de ceapă, afinele sunt coloranți naturali cu ajutorul cărora puteți să obțineți culori intense și frumoase!

1.Pentru colorarea ouălor cu foi de ceapă aveţi nevoie de: 50 g de coji de ceapă; 500 ml de apă; o lingură de oțet de masă 9%; o lingură de sare; ouă maronii şi ulei.Spălați bine ouăle și lăsați-le să se încălzească până la temperatura camerei, ca să nu se crape în timpul fierberii. Puneți cojile de ceapă într-o cratiță și turnați apa peste ele. Aduceți-le până la punctul de fierbere. Apoi adăugați oțetul, amestecați și continuați să fierbeți cojile de ceapă pe parcursul a 15 minute.

Lăsați decoctul obținut să se răcească până la temperatura camerei, după care strecurați-l și turnați-l înapoi în cratiță. Adăugați sarea și ouăle pregătite, care trebuie să fie acoperite complet de lichid. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă. Fierbeți ouăle timp de 10 minute din momentul clocotirii. Luați-le de pe foc și lăsați-le să se răcească în decoct apoi le uscați cu ajutorul prosoapelor de hârtie şi le daţi cu ulei.

2.Pentru a vopsi ouăle cu varză roşie aveţi nevoie de: o căpățână medie de varză roșie; 2 litri de apă; 4 linguri de oțet de masă 9%; o lingură de sare; ouă albe şi ulei. Tăiați varza roșie în bucățele și puneți-o într-o cratiță. Acoperiți-o cu apa și aduceți-o până la punctul de fierbere. Apoi adăugați oțetul și fierbeți varza pe parcursul a 30 minute. Lăsați decoctul obținut să se răcească până la temperatura camerei, după care strecurați-l și turnați-l înapoi în cratiță. Adăugați sarea și ouăle pregătite, care trebuie să fie acoperite complet de lichid.

Fierbeți ouăle timp de 10 minute din momentul clocotirii. Ca să obțineți o nuanță mai intensă, lăsați ouăle în decoctul de varză roșie pentru încă 3.5-4 ore. Apoi scoateți-le din el și puneți-le pe un cofraj pentru ouă. Inițial vopseaua de pe suprafața lor nu este stabilă și poate fi zgâriată ușor. De aceea, transferați-le cu grijă. Lăsați ouăle albastre să se usuce complet, după care ungeți-le cu ulei, ca să fie lucioase.

Vizualizări: 1,145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: