Mii de absolvenţi în căutarea unui loc de muncă

Peste 1500 de tineri gorjeni au terminat anul acesta studiile de licenţă şi doresc să se încadreze pe piaţa muncii. Pentru aceştia, calvarul găsirii unui loc de muncă de-abia a început, în condiţiile în care rata şomajului e în continuă creştere în judeţul nostru, iar disponibilizările par să nu se mai termine.

Chiar dacă pentru absolvenţii de studii superioare e mai greu să-şi găsească un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat timp de câţiva ani, tinerii tot mai speră să-şi găsească un job prin intermediul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, care se va desfăşura pe 25 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu.

Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, declară că până în prezent au fost contactaţi 30 de angajatori care pot să ofere un loc de muncă stabil: „Din cei 30 de angajatori cu care am luat legătura azi (n.red. vineri), doar 10 şi-au anunţat deocamdată participarea la bursă. Noi am încercat să luăm legătura cu mai multe societăţi, însă unele dintre ele au trimis deja notificări cu privire la faptul că urmează să facă disponibilizări şi nu mai pot astfel să angajeze pe nimeni timp de 6 luni. Sunt şi angajatori care şi-ar fi dorit să participe, dar sunt ocupaţi şi nu pot trimite un reprezentant. Noi sperăm ca în cele din urmă, să avem cât mai mulţi participanţi şi dintr-o parte şi din alta”.

Bursă numai pentru absolvenţii de liceu?

Majoritatea posturilor disponibile sunt pentru absolvenţii de liceu. Astfel, aceştia se pot angaja în meserii precum lucrător-gestionar, barman-ospătar, cosmetician sau în domeniul construcţiilor. Absolvenţii unei facultăţi sunt mai nedreptăţiţi din acest punct de vedere, pentru că au la dispoziţie doar câteva joburi în calitate de inginer instalator, consilier economic, inginer economic sau agent de asigurare. Ana-Maria Niculescu spune că principalul obiectiv al acţiunii este oferirea unei posibilităţi reale pentru tineri de a se întâlni în mod direct cu angajatorii şi de a discuta în mod deschis înaintea interviului propriu-zis: „Dorim ca persoanele interesate să aibă de unde alege şi să aibă la dispoziţie o gamă cât mai diversificată de joburi”.

Rezultate bune la bursele de anii trecuţi

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi se organizează deja de 2 ani în judeţul Gorj. De fiecare dată, au luat parte la bursă cam 300 de absolvenţi, dintre care aproximativ 100 au fost angajaţi. Şi oferta locurilor de muncă a fost constantă, tinerii având la dispoziţie cam 400 de joburi în fiecare an. Rămâne de văzut dacă această ofertă se va menţine şi-n vremurile de restrişte pe care le traversăm.

Numărul absolvenţilor creşte de la an la an

Liviu Neamţu, purtător de cuvânt al Universităţii “Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu, declară că numai anul acesta 1602 de tineri şi-au terminat studiile de licenţă, dintre care aproximativ jumătate la Facultatea de Ştiinţe Economice (740). Următoarele specializări căutate de studenţi sunt cele oferite de Facultatea de Inginerie, unde s-au înregistrat 440 de absolvenţi. Cu mai puţini adepţi, vine însă puternic din urmă Facultatea de Ştiinţe Juridice, cu 197 de absolvenţi, Facultatea de Litere şi Ştiinţe Sociale, cu 147 de absolvenţi şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, cu 75 de absolvenţi.

Puţini absolvenţi reuşesc să-şi găsească din prima un serviciu pe măsura pregătirii lor şi sunt nevoiţi să pornească de la un nivel inferior. Liviu Neamţu declară că 20% din absolvenţii gorjeni încep mai întâi să lucreze în domenii care solicită doar competenţe de nivel mediu, cum ar fi cel al vânzărilor, de exemplu, iar, ulterior, reuşesc să se angajeze în domeniul pe care-l stăpânesc foarte bine. Cel mai bine se descurcă tinerii absolvenţi de ştiinţe economice, dar şi cei de ştiinţe juridice, pentru că pe partea comercială şi pe cea juridică nu sunt încă mari probleme. Însă mai greu este pentru viitorii ingineri, deoarece lipsa investiţiilor în judeţul Gorj continuă să fie o chestiune spinoasă. Tinerii reuşesc să se încadreze în cele din urmă în domeniul lor de bază, fapt dovedit de situaţia înscrierilor la diversele masterate ale UCB, unde 70% dintre tineri sunt deja angajaţi.

STATISTICI

La sfârşitul lunii august, rata şomajului în judeţul Gorj era de 9,4 %, fiind înregistraţi 13.909 şomeri, dintre care 7671 indemnizaţi. De asemenea, în baza de date a AJOFM Gorj figurau 1020 de absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dintre care 494 cu studii superioare.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: