Mii de bugetari din Gorj, trimişi acasă

Primarii din Gorj calculează de zor câte persoane trebuie să dea afară. Până pe 16 august, aceştia trebuie să trimită noul număr al angajaţilor, care va trebui să fie în concordanţă cu numărul de locuitori. Astfel, unii dintre primari trebuie să dea foarte multe persoane afară, în timp ce alţii ar trebui să mai angajeze. Vor avea loc disponibilizări şi la Consiliul Judeţean, respectiv 26 de persoane, iar la primăria Târgu-Jiu vor pleca aproape 600 de persoane.

Decizia de corelare a numărului de salariaţi din primării cu numărul de locuitori aparţine Guvernului şi a fost luată pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Există şi un termen limită până când consiliile locale trebuie să stabilească cine pleacă şi cine rămâne. „În videoconferinţa care a avut loc în urmă cu două zile la nivel de Guvern s-a stabilit ca până pe data de 16 august, în urma calculelor care s-au făcut şi la nivelul Prefecturii şi la nivelul fiecărei primării să se ia hotărâre în consiliul local pentru aprobarea noii organigrame şi acea organigramă să fie trimisă la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în vederea validării”, a spus  Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj. Primăriile s-au apucat de calcule, iar numărul populaţiei va decide soarta bugetarilor din primării.

Mazilu: Cine a luat această decizie a gândit cu capul pieptului

Primarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu, este foc şi pară pe guvernanţi din cauză că noua organigramă a instituţiei pe care o conduce va trebui să cuprindă cu 40 de persoane mai puţin faţa de cea actuală. „Trebuie să reducem 66 de posturi, vom desfiinţa posturile vacante respectiv 26, dar tot mai trebuie să renunţăm la 40 de angajaţi. Sper să reuşesc să înfiinţez o societate de salubrizare unde să lucreze 20 de persoane şi cu cei 14 poliţişti comunitari la care trebuie să renunţăm am rezolva oarecum problema. Ţin să vă spun că acel care a luat această decizie nu a gândit cu capul ci cu capul pieptului”, a precizat acesta.

Poliţiştii comunitari, pe lista lui Hanu

La Motru nicio persoană de la birou nu va fi afectată, însă vor fi disponibilizaţi poliţiştii comunitari. „La ora actuală avem 337 de angajaţi, vor trebui disponibilizate 37 de posturi, dar având în vedere că raportat la numărul de locuitori trebuie să renunţăm la 37 de poliţişti comunitari nu trebuie să facem prea multe calcule, vor fi disponibilizaţi poliţiştii comunitari, dar vom încerca să facem ceva şi pentru aceştia, să le găsim un loc de muncă”, a spus Dorin Hanu, primarul oraşului Motru.

Consiliul Judeţean dă afară 26 de persoane

La Primăria Târgu Jiu unde sunt 1054 de salariaţi ar putea fi trecute pe lista celor disponibilizaţi nu mai puţin de 600 de persoane. „Încă se mai fac calcule, ar exista o soluţie pentru ca numărul celor disponibilizaţi să nu fie de ordinul sutelor şi anume să separăm Direcţia de Servicii Comunale care funcţionează cu 499 de angajaţi plus alţi 50 sezonieri, dar cum vor sta exact lucrurile vom şti în zilele următoare când se vor finaliza calculele”, a precizat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Tot în baza Ordonanţei de Guvern (OG) 63 care prevede disponibilizarea salariaţilor pentru reduceri bugetare vor rămâne şomeri şi o parte din angajaţii Consiliului Judeţean Gorj. „La Consiliul Judeţean Gorj sunt în prezent 457,5 posturi plătite. Fac excepţie angajaţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj precum şi cei ai Direcţiei Evidenţei Persoanelor care au alte normative. Vor trebui disponibilizate 27 de persoane, fiecare manager vine cu propuneri, se face o analiză şi se va decide cine va fi dat afară. Cel mai probabil vor fi vizate persoanele care au drept să iasă la pensie şi cei cu abateri disciplinare”, a spus Adina Andritoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

Primăria Drăguţeşti face angajări

Dacă la anumite primării urmează să aibă loc disponibilizări, la altele se fac angajări. Un exemplu în acest caz este Primăria Drăguţeşti. Instituţia în cauză funcţionează în prezent cu un număr de 18 angajaţi. Numărul de locuitori se ridică la 5300, astfel că potrivit OG 63 primăria poate să aibă peste 30 de salariaţi. Vasile Moşoiu, primarul comunei Drăguţeşti spune că dacă vor fi deblocate posturile va face angajări, pentru ca instituţia pe care o conduce să nu se mai confrunte cu un deficit de personal.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: