Mii de euro pentru erorile judiciare „Ţundrea” şi „Igeanu”

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au dat ieri deciziile în două cazuri în care gorjeni deveniţi celebri pentru că au făcut puşcărie pe nedrept sau rude ale lor au cerut despăgubiri statului român pentru perioada petrecută în spatele gratiilor. Anii de puşcărie făcută pe nedrept nu afectează prea mult bugetul de stat. Doar cinci mii de euro ar urma să primească urmaşa lui Marcel Ţundrea, în timp de Mihail Igeanu de la Roşia de Amaradia se alege cu 60 de mii de lei.

Fiica lui Marcel Ţundrea, gorjeanul care a făcut 12 ani de închisoare pentru o crimă şi un viol pe care nu le-a comis, a reuşit să obţină ieri de la magistraţii din Bănie despăgubiri de doar 5000 de euro. Nicoleta Mihaela Popovici nu obţinuse nimic iniţial, la instanţa de fond, Tribunalul Gorj, dar a contestat decizia şi în locul celor 12 milioane de euro cerute statului a primit un verdict care ar urma să o despăgubească în cele din urmă cu 5000 de euro. Sentinţa nu e definitivă, putând fi atacată cu recurs, pronunţarea făcându-se în condiţiile în care Ţundrea a fost părăsit de soţie şi fiică inclusiv după ce a fost scos din puşcărie şi găsit nevinovat, de soarta fostului condamnat ocupându-se mai mult avocata acestuia, Liliana Clima, decât vreuna dintre rude, cu excepţia mamei, o femeie în vârstă şi cu probleme medicale.

Daune ceva mai mari pentru Igeanu

În celălalt caz, cel al lui Constantin Mihail Igeanu, cunoscut şi ca „Ţundrea 2”, pentru că a stat după gratii 9 luni de zile până când a fost găsit nevinovat de comiterea unei crime, instanţa a stabilit despăgubiri ceva mai mari, iniţial la Tribunalul Gorj tânărul din Roşia de Amaradia alegându-se doar cu o sumă de 5000 de euro. Curtea de Apel a mărit puţin suma. „Obligă pârâtul Statul Român la plata către reclamant a sumei de 5000 lei daune materiale, reprezentând cheltuieli de judecată în procesul penal, sumă reactualizată cu rata inflaţiei de la data achitării onorariilor până la data plăţii efective Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 60.000 lei daune morale plus dobânda legală la această sumă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data plăţii efective. Obligă pârâtul la 2000 lei cheltuieli de judecată la prima instanţă către reclamant”, se arată în decizia de ieri a instanţei de judecată, decizie care poate fi atacată cu recurs.

Igeanu a fost reţinut iniţial alături de un unchi al său şi alţi doi verişori, cu toţii fiind acuzaţi că au omorât un vecin, unchiul său declarând insistent la acea vreme, în 2010, că doar el este autorul crimei. Ulterior, numai Igeanu a fost pus sub acuzare şi condamnat chiar la mulţi ani de închisoare, după 9 luni petrecute în spatele gratiilor instanţele stabilind că el a fost arestat pe nedrept, ulterior fiind găsit şi nevinovat, adevăratul autor al crimei nefiind descoperit nici până în ziua de azi, asta dacă l-o mai fi căutat cineva…

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: