Mii de mineri au plecat de la Interex (Live text - FOTO)

14.30: Laurenţiu Ciurel le-a explicat ziariştilor că nu are de ce să mai vorbească cu Marin Condescu, deoarece acesta nu mai reprezintă demult sindicatele. Condescu i-a replicat, tot prin intermediul ziariştilor, că Ciurel a fugit ca un şobolan.

DSC_0537

14.27: Marin Condescu s-a întors în piaţă, pentru a sta de vorbă cu directorul Laurenţiu Ciurel. L-a întrebat de ce consideră că protestul este unul ilegal, moment în care Laurenţiu Ciurel a ales să plece, în loc să răspundă.

DSC_0619

14.23: Directorul Laurenţiu Ciurel a declarat că acţiunea de protest a fost una ilegală. "Dacă au considerat că nu a fost respectat contractul colectiv de muncă, trebuia să se adreseze instanţei de judecată", a spus Ciurel.

DSC_0268

14.19: Ciurel a apărut în Piaţa Prefecturii pentru "a le vorbi" minerilor la câteva minute după ce piaţa s-a golit. Aşa că Ciurel a rămas să dea declaraţii presei. Ciurel spune că nu ştia că protestul se va termina atât de repede. Acesta a coborât însoţit de directorul Diviziei Miniere Daniel Antonie, îmbrăcat într-o pelerină de ploaie.

DSC_0069

14.10: Sindicalistul Cristi Fluerătoru le spune oamenilor să se grupeze pentru a merge spre mijloacele de transport. Protestul de vineri nu va mai avea loc, se aşteaptă vizita ministrului Niţă luni, iar următorul protest de amploare va fi în prima zi de concediu fără plată, adică pe 7 iunie. "Nu am reuşit să învingem trufia şi aroganţa lui Ciurel", a fost concluzia lui Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedinte FNME.

DSC_0102

14.05: Vorbeşte Marin Condescu, preşedintele FNME. "Dacă vom  continua în ritmul acesta, în cel mult două luni vom fi în insolvenţă. Dacă luni nu se va schimba nimic, ne vom întoarce mult mai mulţi aici. Vom intra în grevă generală. Complexul Energetic Oltenia l-aţi făcut dumneavoastră. Nu-i lăsăm să îl distrugă. Niciun dictator care s-a pus împotriva oamenilor nu şi-a dus planul la capăt". Piaţa strigă UNITATE! UNITATE!. În Târgu Jiu continuă să plouă torenţial.

DSC_0489

"Aţi văzut sediul pe care l-au făcut din banii dvs., în care s-au ascuns ca şobolanii? Nu are rost să îl mai aşteptăm pe Ciurel să vină, nu vreau să vă îmbolnăviţi de la statul în ploaie. Ciurel trebuie să plece, nu să vină", a mai spus Condescu.

DSC_0097

14.03: Întreaga piaţă scandează: Să vină Ciurel!

14.00: Ia cuvântul Constantin Mitrescu, preşedintele Energia Rovinari. (plouă torenţial) Mitrescu spune că pentru prima dată în istorie, termocentralele din Oltenia au fost oprite două săptămâni. "Condiţiile de piaţă şi cele meteo nu sunt diferite faţă de anul trecut. Acum este vorba de incompetenţa conducerii. Cerem demisia lui Ciurel şi Răuţ". Mitrescu îi pomeneşte numele lui Călinoiu, moment în care huiduielile mulţimii se amplifică. "Acest Călinoiu spune că minerii şi energeticienii să îşi imagineze cum este să trăiască cu salarii de 1.000 de lei, că e mai bine decât fără loc de muncă. Jos Călinoiu, Jos Ciurel".

DSC_0178

13.57: Vorbeşte Nelu Roşca, liderul minerilor din Roşiuţa. "Dacă nu vor înţelege semnalul nostru, ne vom dubla numărul. Vrem dialogul, acceptăm soluţii, dar nu se poate să se impună numai dintr-o parte". "De 90 de zile, termocentrala Işalniţa stă, nu produce energie. Ce veţi face atunci cu zona Motru, unde sunt cele mai bune cariere? Ce veţi face cu zona Motru?"

13.54: Bădiţa cere repornirea termocentralei Işalniţa şi deblocarea bazinului minier Motru. Acesta critică politica ANRE, care aplică regulile economiei de piaţă secvenţial. "Sunt producători de energie termo mai scumpi care au loc pe piaţă, iar grupurile CEO stau oprite", susţine Bădiţa.

DSC_0287

13.52: Ia cuvântul Nicolae Bădiţa, preşedintele sindicatului Lupoaia. Acesta le mulţumeşte minerilor pentru că au venit în număr mare să-şi apere locurile de muncă. "Protestăm împotriva intenţiei conducerii companiei de a diminua programul de lucru, a diminuărilor salariale, nu pentru altceva, aşa cum se spune. Ştiu că câştigurile dvs. nu acoperă nevoile familiilor, pentru că în general este un singur salariat în familie". Bădiţa cere ministerului energiei o strategie energetică. "Nu s-a mai pomenit aşa ceva, să stea termocentralele oprite. La analiza făcută săptămâna trecută, stocurile de cărbune erau de 1,2 milioane tone la cariere şi încă atât la termocentrale. Trebuie să producem cărbune, să vindem energie, să crească siguranţa locurilor de muncă".

13.49: Minerii strigă "Unitate!"

DSC_0374

13.47: Ion Ruşeţ le spune oamenilor că în planul de management al lui Ciurel se vorbeşte de două mii de concedieri pentru început, de alte cinci mii ulterior şi că se va ajunge la 7.000 de concedieri. Ruşeţ spune că CE Oltenia are o conducere incompetentă.

13.44: Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele FNME, a luat cuvântul: În ciuda presiunilor şi ameninţărilor făcute de acest sistem mafiot, am demonstrat că suntem uniţi. Suntem aici în piaţă, iar lângă noi sunt mii de colegi aflaţi la locul de muncă. Este un moment de solidaritate care nu s-a mai întâlnit în acest decediu.

13.41: Fluerătoru cere demisia tuturor celor care au încălcat contractul colectiv de muncă. Se strigă în continuare Jos Ciurel! Fluerătoru le spune oamenilor că luni la 9.00 vine ministrul Energiei la Târgu Jiu. "Dacă nu vor demite aceşti incompetenţi, se va alege praful de companie". Fluerătoru a spus că este prima conducere a companiei care comunică cu salariaţii doar prin intermediul emisiunilor de televiziune.

13.38: Oamenii sunt în Piaţa Prefecturii, unde îl aşteaptă în continuare pe directorul Laurenţiu Ciurel. Le vorbeşte liderul sindical din zona Motru, Cristi Fluerătoru. Se strigă Demisia!

13.33: Protestatarii au ajuns la sediul Diviziei Miniere. Şi acolo este cordon de jandarmi. Oamenii huiduie.

DSC_0271

13.17: Ciurel a dat declaraţii presei după plecarea protestatarilor. Directorul CE Oltenia a spus că are informaţii de la forţele de ordine că este vorba de 1.800 de protestatari, că mulţi dintre ei nu sunt angajaţi ai CEO, ci de la firmele sindicatelor sau "oamenii lui Dan Diaconescu". Ciurel susţine că nu recunoaşte acest protest, pentru că nu a fost declanşat un conflict de muncă. Directorul CE Oltenia a mai declarat că nu a ieşit în faţa minerilor pentru că a aşteptat ca o delegaţie a protestatarilor să urce să discute cu el, după care a menţionat că se va duce mai târziu la protest, pentru că a înţeles că va dura mai multe ore. Protestul este autorizat până la ora 17, dar fiind vorba doar de marş, nu de miting. probabil că este pe final, pentru că minerii sunt aproape de centrul oraşului.

DSC_0123

12.55: Minerii au decis să îşi continue marşul spre sediul Diviziei Miniere din centrul oraşului. Au stat câteva minute la sediul CEO, unde au strigat "Unde este voinicul de Ciurel", "De ce are nevoie de protecţia jandarmilor"

12.52: Se scandează: Să vină Ciurel!

DSC_0083

12.50: Mii de oameni scandează în faţa sediului CE Oltenia: Ieşi afară, javră ordinară. Protestatarii nu sunt lăsaţi să treacă de gardul de protecţie. Minerii s-au oprit din marş şi aşteaptă să iasă Ciurel să le vorbească, aşa cum s-a lăudat. La faţa locului sunt şi jandarmi cu câini.

12.47: Protestatarii sunt în faţa sediului CE Oltenia şi încearcă să treacă de cordonul de jandarmi.

12.46: Sediul CE Oltenia este păzit de jandarmi, care au blocat accesul cu garduri de protecţie. Rămâne de văzut dacă minerii şi energeticienii se vor oprii în sensul giratoriu, acolo unde au voie sau vor trece de bariera de jandarmi.

DSC_0019

12.40: Mii de oameni scandează "Demisia!" pe măsură ce se apropie de sediul CEO, unde vor ajunge în mai puţin de un sfert de oră. "Ciurel, uită-te, ora ta se-apropie!", strigă mulţimea.

12.33: Protestatarii au ajuns la intersecţia dintre Victoriei şi 30 Decembrie şi strigă "La CEO", semn că vor să se abată de la traseu, pentru a protesta lângă sediul de 1,5 milioane de euro cumpărat de Ciurel în plină criză a companiei.

DSC_0347

12.28 Miile de salariaţi ai CE Oltenia mărşăluiesc pe str. Victoria, fiind în zona restaurantului Ambasador. Întrebat dacă crede că Ciurel va ieşi să le vorbească oamenilor care strigă permanent "Jos Ciurel!", Condescu a răspuns "Ce mult ne-am dori!". Acesta a completat că directorul Ciurel nici măcar nu a crezut că oamenii vor ieşi în stradă, atunci când a făcut această afirmaţie.

12.25: În fruntea coloanei de protestatari pot fi văzuţi toţi liderii de sindicat, începând cu Marin Condescu, Constantin Mitrescu, Marin Golea. Condescu a spus că la vizita FMI din iunie, Complexul Oltenia nu va mai fi la fel, fără să explice sensul mesajului.

12.20: La Târgu Jiu plouă torenţial. Cei peste 4.000 de protestatari sunt pe str. Victoriei, au trecut de Petrom, şi în cel mult o oră vor ajunge sub fereastra biroului directorului Ciurel.

IMG_0507

12.15: Primii stropi de ploaie nu reuşesc să stingă furia minerilor. Scandările se aud din ce în ce mai tare. "Călinoiu şi Ciurel, falimentul Gorjului!" şi "Jos hingherul şef!" sunt mesaje purtate de protestatari.

12.10: Coloana de protestatari a ajuns în dreptul Inspectoratului Teritorial al Muncii. "Cu managerul privat, acum suntem în rahat", "Demisia!", "Ciurele, nu uita, CEO nu-i moşia ta!" sunt noile mesaje lansate de protestatari.

12.05: La protest participă şi salariaţi de la firmele SindJilţ şi Olservmin, ameninţaţi cu pierderea locurilor de muncă în această vară, când expiră contractele de prestări servicii cu CE Oltenia. Pe bannere apare şi mesajul "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!"

DSC_0061

12.01: Minerii spun că anunţul lui Ciurel de aseară, cum că protestatarii vor fi primii pe lista de concedieri, i-a îndârjit şi mai tare. Aceştia au ajuns în sensul giratoriu de la Kaufland. Deocamdată singura scandare rămâne "Jos Ciurel!"

11.54: Peste patru mii de mineri au plecat de la Interex, în marşul de protest, cu câteva minute mai devreme decât era prevăzut. Preşedintele Marin Condescu a anunţat că protestatarii se vor abate de la traseu şi vor trece pe la sediul CE Oltenia de lângă gară. Laurenţiu Ciurel a declarat inclusiv ieri că va ieşi să le vorbească minerilor şi energeticienilor. Aceştia strigă "Joi Ciurel!". Pe bannere pot fi citite mesaje ca "Vrem director de valoare, nu vrem javre ordinare" sau "Călinoiu, conducătorul mafiei gorjene".

DSC_0060

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: