Mii de mineri la protest, în ciuda frigului

update 11: În ultimele minute ale protestului, minerii au scandat: Să vină Ponta, Jos Ciurel, Jos Văcaru. Liderul Nelu Roşca propune să se strige până la final Jos Ciurel, ceea ce s-a şi scandat minute bune. Finalul este marcat cu mesajul GREVĂ GENERALĂ!

update 10: Constantin Creţan le spune oamenilor că este nevoie de înfiinţarea unui singur sindicat, puternic.

update 9: Constantin Mitrescu, preşedintele Energia, rosteşte numele liderilor care au trădat. Piaţa reacţionează cu Huoo! Liderul Constantin Creţan cere păstrarea drepturilor din 2014. Piaţa strigă: Luptăm, luptăm şi câştigăm. "Jos, Ponta, jos, că esti mincinos", strigă patru mii de gorjeni. "Pierdem drepturi de trei ani", mai spune sindicalistul Mitrescu. Jos Ciurel, strigă piaţa.

update 8: Liderul Adrian Marciuc a spus că Ponta nu bagă gorjenii în seamă. "Toţi spuneau că astăzi nu ne strângem o mie cinci sute. Suntem 4.000. Jos Ciurel. Ciurel a adunat nişte lideri, le-a dat un suc şi o apă şi le-a spus: semnaţi, fraierilor. Şi au semnat fraierii. Jos trădătorii". Marciuc anunţă că FNME şi Univers au contestat acordul şi au cerut şi opinia CCR. Sindicatele au depus o cerere la prefectură prin care solicită oficial intervenţia ministrului Gerea.

update 7: Liderul Bădiţă de la Lupoaia explică faptul că nu acţiunile sindicatelor sunt politice, ci situaţia în care s-a ajuns este din cauza politicienilor. "Acum la guvernare este PSD şi vrea să spargă CEO. În 2004 tot PSD a divizat CNLO. Din cauza lor suntem în pragul falimentului", spune liderul, iar piaţa strigă Jos Ponta. Este atacat din nou fostul lider Ruşeţ, ajuns director. "Ruşeţ s-a şcolit pe banii dvs., s-a făcut jurist, dar nu a prea citit, nu ştie că nu se poate face discriminare sindicală". Când liderii au vorbit despre discriminarea femeilor din companie, piaţa a strigat "Ieşi afară, javră ordinară".

update 6: "Nea Ioane, matale care le aranjezi pe toate, aranjeaz-o şi pe asta cu Ciurel. Fă o scamatorie să dispară", este cererea lui Nelu Roşca pentru Ion Călinoiu. Roşca cere o confruntare televizată cu directorul Ciurel, care este astăzi invitat la un post local.

update 5: Piaţa strigă Jos Ponta! Premierul este considerat principalul vinovat, pentru că este cel care girează actuala conducere a Complexului Oltenia. Piaţa strigă şi Jos Călinoiu, Jos Ruşeţ, Jos Ciurel.

update4: Deşi stau în ploaie, minerii spun că este un lux faţă de nămolul din cariere.

update 3: Nelu Roşca, lider Sindicatul Roşiuţa: "Să oprim vuvuzelele şi să spunem de ce suntem în piaţă. Ciurel a făcut abuzuri? Da sau nu? Atunci jos Ciurel!". Minerii cer intervenţia celor de la Bucureşti pentru soluţionarea conflictului. De la microfon se cere demisia prefectului Alin Văcaru, care nu este în stare să fie mediator. "Veţi rămâne o pată şi o umbră în istoria judeţului dacă nu demisionaţi", îi spune Roşca prefectului. 

update 2: Mai multe salariate CEO aflate la protest au afişat mesajul: Doar Ciurel şi SMEO cred că demnitatea unei femei poate fi cumpărată cu o sută de lei. Acestea fac referire la faptul că administraţia a condiţionat prima de Ziua femeii, de 100 de lei, de înscrierea în sindicatele care au semnat acordul care permite concedierile. "Aşa făcea şi Ceauşescu în 1989", au avertizat liderii sindicali.

update 1: "Administraţia se laudă că are în spate 8.000 de salariaţi, dar are în spate doar liderii pe care i-a cumpărat. Preşedintele SMEO e Ciurel, iar preşedinte executiv e Ruşeţ. Jos Mafia", a spus sindicalistul Petre Mămăligă. Deşi plouă, minerii şi energeticienii continuă să vină la protest.

ora 17:00: În jur de patru mii de mineri şi energeticieni - salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, au ieşit din nou în stradă, pentru a cere demisia managerului Laurenţiu Ciurel, care în cei doi ani de management privat a transformat o companie super-rentabilă într-o societate cu pierderi uriaşe, cu risc de insolvenţă. Din cauza managementului neperformant, fondul de salarii a scăzut, iar conducerea companiei propune două mii de concedieri, o mie de externalizări şi reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri şi prime.

Scandările de azi sunt şi împotriva ITM, care ca de obicei s-a făcut preş în faţa conducerii CE Oltenia, anunţând că sindicatele nu pot declanşa conflict de muncă pentru că nu ar avea reprezentativitate. Pe de altă parte, ITM le cere aceloraşi sindicate să continue negocierea CCM, ceea ce înseamnă că sunt reprezentative, altfel nu ar putea participa la negociere.

Piaţa strigă "Hoţii" când liderii vorbesc de Ciurel, de implicarea politicului în administraţie, de liderii sindicali care au trădat interesele oamenilor pentru a primi posturi în administraţie. "Acum 25 de ani, minerii se făceau auziţi numai cu bastonul şi pumnul. Vor să ne întoarcem acolo", a spus un lider sindical.

La Târgu Jiu plouă şi este foarte frig la ora protestului, astfel că în Piaţa Prefecturii sunt mii de umbrele deschise.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima ora:

Citește și: