Miner strivit de o grindă în subteranul de la Lupoaia

Tragedie în subteranul minei Lupoaia, cu doar un an înainte de închiderea definitivă a acestei exploatări pământul luând ieri din nou o viaţă. Unul dintre ortacii care muncea aici de când se ştie a sfârşit crunt, după ce o grindă de susţinere a sterilului din tavanul galeriei a cedat, accidentul fiind apreciat de către specialişti ca unul cu şanse foarte rare de a se întâmpla.

Marian Nistoran lucra de peste 22 de ani în subteranul de la Lupoaia, fiind unul dintre veteranii de aici care ar fi putut să iese la pensie dacă şi vârsta i-ar fi permis-o, nu doar vechimea pe care o avea. Mai trebuia să lucreze trei ani pentru a se putea bucura apoi de tihna unei retrageri din câmpul muncii, dar ghinionul i-a frânt ieri destinul pentru totdeauna. Ieri dimineaţă, în jurul orei 3.30, administraţia minei a fost anunţată despre producerea nenorocirii. „Se lucra în subteran, unde se asigura o susţinere pentru o surpare de steril, la care nu erau probleme. La un moment dat, deşi surparea era asigurată, dintr-un fel de clopot format în tavan, dincolo de grinzile de lemn, s-a desprins un bulgăre de steril. În aceste condiţii susţinerea a cedat, s-au rupt, practic, grinzile, iar minerul a fost lovit la cap, colegul nostru Nistoran decedând pe loc. A fost ceva din scurt, un impact de o intensitate foarte mare. În momentul în care el a picat jos i-a ţâşnit sângele pe nas şi nu s-a mai putut face nimic, din păcate”, a declarat, cu amărăciune în glas, directorul mineri respective, Adrian Giurcău.

Alţi mineri au scăpat

Tragedia putea fi şi mai mare dacă ţinem cont de faptul că minerul care a murit nu era singur în subteran. Alături de el mai erau şi alţi colegi, cărora şansa le-a surâs însă. Doi dintre aceştia, aflaţi în imediata apropiere a ortacului decedat, au intrat în stare de şoc, audierea lor de către şefi fiind aproape imposibilă ieri. „Mai erau acolo şi şeful de schimb, dar şi un miner, iar porţiunea pe care s-a întâmplat accidentul este mică, de doar 80 de metri. Cel puţin vreo trei sau patru se găseau acolo pentru că făcuseră lucrarea de asigurare a galeriei. Din fericire ceilalţi nu au fost loviţi şi au scăpat teferi”, a menţionat liderul sindical Nicolae Videscu.

Accidentul mortal de ieri face acum obiectul unor investigaţii în care sunt implicaţi procurori, poliţişti şi inspectori de muncă. Şeful ITM Gorj, George Romanescu, afirmă că instituţia va extinde controalele preventive la toate unităţile din judeţ care au avut parte de astfel de nenorociri în ultima vreme. „Din primele concluzii rezultă că persoana respectivă purta casca de protecţie, care s-a spart în momentul în care a picat grinda de susţinere. Casca a fost găsită, iar inspectorii noştri au constatat că bărbatul avea şi echipament de protecţie. După acest incident va urma un control amplu nu doar la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, ci şi la toate unităţile care au avut accidente de muncă”, a menţionat Romanescu.

AJUTOR

Minerul mort acum era căsătorit şi avea acasă două fete, una dintre ele fiind minoră. SNLO va ajuta conform contractului colectiv de muncă familia cu 24 de salarii compensatorii, precum şi cu oferirea unui loc de muncă pentru soţia rămasă văduvă sau pentru fiica majoră a celui decedat ieri.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: