Minerii concediaţi ar putea fi reîncadraţi. Vezi motivul!

Concedierile colective de la Complexul Energetic Oltenia sunt făcute pompieristic. Zeci de persoane din cei peste 2.000 de concediaţi spun că au decizii de la Casa de Pensii că nu sunt pensionabili în termenul stabilit de guvern pentru acordarea venitului de completare. Cu toate acestea, sunt lăsaţi pe liste. Ion Ruşeţ, director în cadrul companiei, susţine că salariaţii CE Oltenia care vor demonstra că nu sunt pensionabili, dar sunt concediaţi la 1 iunie, ar putea fi reîncadraţi pe perioadă determinată.

Responsabilii Casei de Pensii Gorj spun că termenul legal pentru emiterea deciziei este de 45 de zile de la depunerea cererii. În cazul angajaţilor CE Oltenia au încercat să scurteze acest timp tocmai pentru ca angajaţii să poată şti înainte de a fi trimişi în şomaj dacă se vor pensiona până în data de 31 decembrie 2017.

Oamenii au solicitat pe cont propriu informaţii la Casa de Pensii legate de perioada în care s-ar încadra în condiţiile de ieşire la pensie, numai că administraţia CE Oltenia nu a luat în calcul aceste informări, tocmai de aceea salariaţii trebuie să-şi depună dosarul de pensie pentru a avea un răspuns oficial de la Casa de Pensii. Cele mai multe dosare depuse de mineri pe cont propriu au fost respinse. Însă, nu toţi cei care au depus cerere au şi primit decizia. Astfel, vor ajunge în situaţia ca în data de 2 iunie, când vor înceta contractul cu CE Oltenia, să nu ştie dacă sunt sau nu pensionabili în perioada stabilită de administraţie. „Până la această dată au depus la Casa de Pensii aproximativ 100 de dosare actuali angajaţi ai companiei, în ideea în care au dorit să ştie, conform documentelor pe  care le-au depus, când ar putea să iasă la pensie. Din cele 100 de dosare, probabil, undeva 10-20 dosare au fost admise, restul, cea mai mare parte, au fost respinse ca urmare a faptului că la această dată, la data depunerii cererii şi pe baza documentelor ataşate la cerere reieşea că nu îndeplineau condiţiile de pensionare, indiferent că ar fi avut sau nu grupă. Pentru circa 90% din cazuri am emis decizii, termenul de soluţionare este de 45 de zile, numai că marea majoritate au dorit decizia de pe o zi pe alta, pentru faptul că au fost presaţi de angajator. Ne-am străduit din răsputeri să trecem peste acest termen şi să le soluţionăm în ideea în care oamenii aveau o problemă socială pe care trebuiau să o rezolve”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul Casei de Pensii Gorj.    

Probleme cu sporul aferent grupei de muncă

De cele mai multe ori calculele făcute de administraţia CE Oltenia nu au coincis cu cele făcute de inspectorii Casei de Pensii. Probleme au fost în ceea ce priveşte sporul de grupă, care a cântărit mult în decizia de pensionare. „Nu ştiu ce calcule au făcut. Din punctul de vedere al Casei de Pensii, în momentul în care a fost emisă decizia a fost analizat carnetul de muncă. Acolo unde în carnetul de muncă a fost trecută grupa, dar nu a fost trecut procentul, conform legii s-a luat minimul cerut pe acea grupă. În speţă, pentru grupa I subteran 50% era minimul pe lege, şi pentru grupa a II-a de muncă 70%. Angajatorul era obligat să treacă acele procente. Cum nu a trecut acel procent de grupă atunci am procedat aşa cum scrie la lege şi am luat minimul încadrabil la grupa respectivă. Maximul este de 100% evident, dar acest maxim îl stabileşte doar angajatorul în funcţie de condiţiile de muncă. Au fost şi situaţii în care meseria sau funcţiile avute nu erau încadrabile în grupă superioară”, a mai spus Daniela Negoiţă.

Responsabilii Casei de Pensii Gorj au spus că în cel mult o săptămână pentru toţi salariaţii care au depus dosare de pensionare vor fi emise deciziile. Numai că acestea sunt transmise prin Poştă, astfel că solicitanţii vor intra mai târziu în posesia documentului.  

Ruşeţ: Cei care nu sunt pensionabili, vor fi scoşi de pe listă

Administraţia CE Oltenia transmite în continuare că cei care sunt pensionabili după 31 decembrie 2017 vor fi scoşi de pe listă. Mai mult, Ion Ruşeţ, şef în cadrul CE Oltenia, spune că persoanele care vor dovedi cu acte, chiar şi după intrarea în şomaj, că nu se încadrează acestei date, vor fi reintroduşi în câmpul muncii. „Cei care au primit decizii din care reiese că se vor pensiona după data de 31 decembrie 2017 vor fi scoşi de pe listă. Şi au fost scoşi de pe listă, numai să ajungă documentele la noi. Chiar în ultima săptămână au fost scoase 6 persoane de pe listă în baza documentelor şi deciziilor aduse de la Casă. Pentru cei care nu au primit încă deciziile, noi mai avem o prevedere în CCM în sensul că, dacă nu vor fi pensionabili, avem obligaţia să fie reîncadraţi. Rămân pe listă, vor fi concediaţi, dar dacă, după data de 31 decembrie 2017, nu vor îndeplini condiţiile există o obligaţie în contract care ne obligă să-i reîncadrăm pe o perioadă determinată”, a declarat Ion Ruşeţ, şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia.     

Pensionabil în 2018

Sindicaliştii contrazic spusele mai-marilor CE Oltenia. Dumitru Pârvulescu, lider sindical pe zona Peşteana şi vicepreşedinte al FNME, cunoaşte cel puţin o situaţie în care administraţia a păstrat pe listă o persoană care nu era pensionabilă decât în 2018. „Eu am un caz la Peşteana de acest gen. Pe documentul primit de la Casa de Pensii, undeva la jumătatea lunii mai, cei de acolo îi spuneau că are reducere a vârstei de pensionare cu 7 ani şi jumătate, datorită aportului de grupă. Asta înseamnă că salariatul respectiv ar trebui să iasă la pensie în aprilie 2018. Cei de aici i-au făcut ei calcule pe care nu ştiu cum le-au făcut şi au zis că se încadrează. Oricum, omul merge în instanţă şi instanţa va hotărî cine are dreptate. Este vorba de Iosif Buşe, excavatorist la cariera Peşteana. Face 56 ani în octombrie 2017. E membrul meu de sindicat şi avem ca obligaţie să îl ajutăm”, a declarat Dumitru Pârvulescu.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: