Minerii continuă marşul cu băşici în tălpi şi crampe musculare

Minerii şi energeticienii continuă marşul spre Capitală, chiar dacă au început să se resimtă efectele celor 40 de kilometri parcurşi, zilnic, pe jos. Oamenii suferă din cauza băşicilor şi a crampelor musculare. Prima noapte au petrecut-o la 17 kilometri de Filiaşi, în corturi şi maşini. În judeţul Dolj, s-au oprit la Termocentrala Isalniţa. Marşul disperării a atras atenţia românilor, care ies la porţi şi îi aşteaptă pe protestatari cu apă, mâncare şi fructe. Sindicaliştii apreciază gestul oamenilor, însă spun că nu se aşteaptă la o reacţie din partea guvernanţilor, care „par a fi într-o nesimţire totală”.

Protestatarii au înnoptat luni spre marţi în localitatea Cursaru, în corturile pe care le-au luat cu ei. Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, spune că nu oboseala îi dărâmă pe oameni, ci băşicile din tălpi şi crampele musculare. „Am înnoptat la 17 kilometri de Filiaşi, am dormit în cort şi în maşini. E destul de dificil să faci 40 de kilometri pe zi, dar nu oboseala şi-a spus cuvântul, ci băşicile de la picioare sau crampele musculare. În mare suntem acelaşi grup, dar au mai venit şi colegi de la SE Turceni. Nu am primit nici o reacţie de la administraţia CEO sau de la Guvern. Ne aşteptăm ca cineva să se sesizeze pentru că ceea ce cerem noi este un lucru normal, un lucru firesc. Nu cerem favoruri pentru noi, cerem să fim trataţi la fel ca ceilalţi”, a declarat Pârvulescu.
Sindicaliştii care participă la acest marş poartă veste pe care este inscripţionat mesajul „SOS! Salvaţi Complexul Energetic Oltenia”. Marin Golea speră ca protestul să aibă ca rezultat schimbarea legislaţiei, pentru ca CE Oltenia să poată vinde energie. „Încercăm să ne strigăm păsul ajungând la masă cu oameni responsabili, să putem să discutăm cu dumnealor, pentru că în ultima perioadă nu prea au avut efect acele pichetări, acele mitinguri. Marşul face parte tot din forma noastră de luptă sindicală, doar că e mai de amploare. Am căzut de acord că e singurul mijloc care a mai rămas pentru a atrage atenţia factorilor responsabili din ţară. Nu reuşim numai noi, numai în interiorul Complexului Energetic Oltenia, să ne adaptăm la piaţa energiei, dacă nu suntem ajutaţi legislativ, sunt multe legi ce trebuie schimbate. Piaţa energiei nu poate fi schimbată, dar poate fi sensibilizată pentru ca această companie să fie eficientă. Nu putem fi lăsaţi după ce am investit atâtea sute de milioane de euro în instalaţiile de mediu, să nu putem funcţiona”, a declarat Marin Golea.

Protestatarii, aplaudaţi de localnicii
Participanţii la „marşul disperării” sunt aşteptaţi de către oameni cu sticle de apă şi mâncare. Minerii şi energeticieni sunt aplaudaţi de către localnici. „Fizic şi mental suntem pregătiţi să mergem până la Bucureşti ca să ne facem auziţi. Pe unde trecem, oamenii ne ies în faţă cu sticle de apă, cu mere, pere, ne încurajează şi spun victorie”, a precizat Golea.
Liderul sindical de la Motru, Nelu Roşca, este convins că oamenii nu vor fi duşi cu preşul de către guvernanţii. „Toţi cei care ne văd mărşăluind pe jos ne aplaudă, ne adresează cuvinte de încurajare. Ba mai mult, vin cu o pâine, o sticlă de apă. Este un lucru de admirat, oamenii au înţeles şi încep să înţeleagă ceea ce se întâmplă cu această ţară şi cu politicile, cu legislaţia pe o emite Guvernul României. Până la urmă, oamenii n-o să mai accepte păcălelile lor”, a declarat Roşca.
Dacă apreciază gestul localnicilor, despre guvernanţi spune că par a fi căzut în nesimţire. „Sentimentul care mă încearcă la moment acesta faţă de Guvernul României este că par a fi într-o nesimţire totală şi nu ne aşteptăm la o reacţie din partea dumnealor. Noi suntem determinaţi să ne facem programul, aşa cum am stabilit. Am observat că şi cei din presa centrală încep să trunchieze cerinţele salariaţilor din CEO, aduc în discuţie tăierea salariilor sau concedierea. Vreau să se înţeleagă foarte bine că aceste lucruri sunt nişte efecte datorită reglementărilor care discriminează Complexul Energetic Oltenia. Vrem eliminarea certificatelor verzi plătite de români pentru investiţiile vagabonzilor din afara graniţelor, cei care fac afaceri mascate cu banii românilor”, spune Nelu Roşca.

Galerie foto




Vizualizări: 4,659

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: