Marşul minerilor, 50 de kilometri în prima zi!

Marş alert în prima zi de protest a minerilor şi energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. Circa 50-60 de salariaţi ai companiei, cei mai mulţi aflaţi în şomaj tehnic, au plecat în marşul de protest spre Bucureşti, luni, 11 aprilie. Protestul a început la 7.30 în faţa termocentralei Rovinari, iar la ora 18.00 protestatarii făcuseră deja 40 de kilometri şi se pregăteau să treacă în Dolj. Sindicaliştii din termocentralele Turceni şi Işalniţa se vor alătura marţi protestului. Sindicaliştii vor să ducă la Bucureşti un memorandum semnat de mii de salariaţi ai companiei, în care prezintă problemele din piaţa de energie şi soluţii pentru salvarea CE Oltenia.

Angajaţii Complexului Energetic Oltenia și sindicaliștii din Federația Națională Mine Energe (FNME), organizatorii acestui protest, au luat startul luni dimineață la marșul spre Capitală, pornind din fața Termocentralei Rovinari. Fiecare dintre participanții la această acțiune poartă veste în culorile tricolorului pe care scrie: "SOS, Salvați Complexul Energetic Oltenia" dar și "Certificatele verzi, subvenție din banii românilor pentru regenerabile". Protestatarii au plecat din fața termocentralei în liniște, în jurul orei 7.30. Salariații Complexului Energetic Oltenia și liderii sindicali au explicat ce i-a motivat să recurgă la această formă de protest. "La ora actuală consider că asta este una din ultimele soluţii ca să mai putem salva ceva din Complexul Energetic Oltenia. La ora actuală noi, în zona noastră, în Oltenia, nu avem la cine să ne plângem. Singurii în măsură să rezolve această situaţie cât de cât, să o aducă la situația limită de funcționare, sunt Guvernul, Parlamentul și preşedintele României, altă soluție nu mai există. Băieții deștepți deja și-au făcut jocul, inclusiv Hidroelectrica a intrat într-o insolvență, vezi Doamne!, controlată. Controlată de băieții deștepți. La ora actuală consumul mediu pe România este de 6000 de MW/h dintre care Hidroelectrica merge cu 3300 MW/h. În perioada grea, de iarnă, când toate sursele de producere a energiei erau aproape stopate, singurul care a salvat România de la o criză exact cum s-a întâmplat în Venezuela a fost CEO", a explicat Cristian Lădaru, lider sindical.

Salariații CE Oltenia au explicat că acest marș a fost ultima soluție pentru a se face auziți. "Suntem obligați să mergem la București pentru că am încercat toate formele de protest. Am încercat greva foamei, am încercat să facem protest cu 5000, 7000. În final trebuie să plătim o tranșă de 85 de milioane de euro pentru certificate verzi pe care statul român îi ia ca să ce? Dacă ia 85 de milioane de euro nu mai scoate fum termo, ba da, scoate. Ideea e că eolienele au 81 de euro subvenție pe MW. Ori cum poți să concurezi cu băieții ăia, că ei și dacă vând cu 0 lei, sunt în câștig", a spus Mircea Gherendi, angajat CE Oltenia.

La marșul de protest organizat de FNME ia parte și Laurian Stănchescu, candidat independent la primăria Târgu Jiu. Acesta s-a arătat dezamăgit că nu s-au alăturat mai mulți oameni salariaților CEO, la acest marș.

 Aplaudați și însoțiți de localnici

La intrarea în Rovinari, protestatarii au fost primiți cu aplauze de peste 100 de rovinăreni, dar și de vicepreședintele Consiliului Județean, Robert Filip, care i-au însoțit până la ieșirea din oraș împreună cu consilierul local Florin Ungureanu. Același lucru s-a întâmplat și la Fărcășești, cea mai afectată localitate minieră din Oltenia, unde protestatarii au fost însoțiți de primarul Dănuț Bălu. "Îi vom însoți până la ieșirea din oraș. E normal să le arătăm respect acestor oameni care fac un lucru mare", a spus Robert Filip.  

Doar guvernanții îi vor putea întoarce din drum, spun protestatarii, care nu s-au arătat intimidați de drumul lung pe care trebuie să îl parcurgă pe jos. "Din punctul meu de vedere sunt hotărât și determinat să rezist și să atrag atenția. Noi tragem speranță că vor veni guvernanții să stea de vorbă cu noi. Am renunța la protest numai dacă ne întoarcem cu ceva acasă la colegii noștri, să ne întoarcem cu ceva palpabil, în sensul ca noi să nu mai fim discriminați pe piața energetică, să se facă acel mix energetic cum îl au toate țările din Uniunea Europeană sau să ne asigure cel puțin 1000-1500 MW tot timpul în bandă", a concluzionat Manu Tomescu. 

 Vor să ajungă într-o săptămână în Capitală

Organizatorii marșului de protest spun că vor încerca să parcurgă circa 40 de km în fiecare zi, astfel încât să ajungă într-o săptămână la punctul final al manifestării. "Avem și mașinile după noi unde ținem echipamente, haine de schimb, alimente și facem prin rotație. Voi merge și pe jos, chiar dacă sunt operat la picior. Mă motivează nedreptatea pe care o fac cei din conducerea statului român cu reglementările legislative care ne-au adus în pragul falimentului, care nu-i departe. Dânșii fac legi pentru străini și nu pentru poporul român", a explicat Nelu Roșca, vicepreședinte în cadrul FNME.

"Principalul motiv pentru care am organizat acest marș este discriminarea care se face acestei companii pe piața de energie. Salariații din această companie extrag cărbune din cariere în condiții foarte grele, transportă la termocentrale, îl procesează, îl injectează în rețea și după tot acest ciclu primesc decât 170 lei pe MWh. Consumatorul plătește acest curent cu 600 lei MWh. Diferența este la băieții deștepți din energie care "reglemenează" piața de energie ", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.

PICHETĂRI

După ce vor ajunge în Capitală, protestatarii intenționează să organizeze o pichetare sau un miting și vor depune semnăturile la memorandumul care a fost înaintat primului ministru și președinției României.

Galerie foto








Vizualizări: 5,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: