SNLO are depozitele pline în continuare

Minerii din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia revin azi la lucru, fără însă ca solicitările de cărbune să fi crescut în cele două săptămâni de concediu de odihnă obligatoriu avute de aceştia. directorul general Daniel Burlan spune că livrările de cărbune au fost mici şi nu reprezintă decât producţia pe o săptămână, ceea ce, la nivel general, e mult prea puţin pentru ca SNLO să poată descoperi drumul spre ieşirea din criză. 
 Cei circa 9000 de angajaţi ai SNLO revin de azi la programul normal de lucru, după ce, de la Paşte, societatea şi-a trimis cea mai mare parte a salariaţilor în concedii de odihnă obligatorii. În cele două săptămâni de repaos SNLO a livrat cărbune din stocuri, însă solicitările venite dinspre termocentrale şi mai ales de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, au fost extrem de mici.
 "Am avut stocuri iniţiale de 820.000 de tone de lignit, iar acum mai avem 507.000 tone în depozite, ceea ce înseamnă că, practic, am livrat producţia pe circa şase zile de lucru. Am avut solicitări extrem de mici de la partenerii noştri tradiţionali, Turceniul şi Rovinariul. Complexul de la Turceni ne-a solicitat doar 10.000 de tone în toată această perioadă, iar Rovinariul nu a luat nimic de la noi, asigurându-şi necesarul din surse proprii, necesar care oricum era destul de mic pentru că şi la ei cererea de energie este redusă", a menţionat Burlan.

 Lucrul poate fi oprit din nou prin iulie
 Directorul general al SNLO afirmă că, în condiţiile actuale, pentru următoarele două luni nu se mai pune problema trimiterii acasă a minerilor, societatea luând însă în calcul o posibilă oprire a activităţii în luna iulie. "Am avut o întâlnire cu domnul ministru al economiei, Adriean Videanu, şi cu şefii complexurilor energetice din Oltenia, precum şi cu conducerea regiei de apă grea de la Drobeta Turnu Severin, pentru a găsi o soluţie la problemele actuale. În cele din urmă, am convenit un program comun care să protejeze SNLO în contextul actual. În următoarele două luni nu se pune problema prelungirii concediilor de odihnă obligatorii, însă din iulie încolo, dacă lucrurile nu se schimbă prea mult, ne facem un program care poate presupune inclusiv oprirea activităţii din nou", a mai menţionat Burlan.
 Minerii din Oltenia s-au mai confruntat cu o situaţie similară în cursul anului 1997, când circa 20.000 de angajaţi din fosta regie a lignitului şi-au pierdut atunci locurile de muncă, alţi 10.000 fiind externalizaţi la societăţi comerciale desprinse din fosta regie. Minerii au primit atunci plăţi compensatorii, disponibilizările continuând până în anul 2006, când SNLO a ajuns să aibă 9500 de angajaţi faţă de peste 50.000 câţi existau în 1997.


Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: