Minerii încep să depună dosare de pensionare pe noua lege

Zeci de mineri au depus dosarele de pensionare după ce au intrat în vigoare modificările aduse legii pensiilor, iar minerii și energeticienii care au muncit în condiții deosebite de muncă se pot pensiona mai devreme. Deja, circa 50 de mineri au solicitat pensionarea în baza acestei legi în doar patru zile. Numai în acest an, cei de la Casa de Pensii Gorj se așteaptă la peste 200 de astfel de solicitări.

În doar patru zile, 48 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au solicitat să iasă la pensie mai devreme. Și-au depus deja dosarele. Ei sunt încadrați la condiții deosebite de muncă și se pot pensiona mai repede. „Deja am început să primim cereri în baza acestei legi. Am primit 48 de cereri. Asta arată că oamenii au fost foarte interesați de schimbarea legislației. Probabil sindicatele au făcut monitorizarea legii încât oamenii au solicitat ieșirea la pensie pe aceste prevederi legale”, a explicat Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.

Cifra ar putea fi mult mai mare până la finalul anului, este de părere Ioana Talău: „Din câte am văzut în expunerea de motive a proiectului, era vorba de 200 – 250 de pensionări anul acesta și anul viitor mai multe. Nu știu cifra exactă. Depinde de data de naștere a fiecăruia, de cât stagiu suplimentar beneficiază, ce li se poate aplica. Probabil sindicatele din minerit știu mai bine care este problema. Această lege nu se referă la perioadele anterioare lui aprilie 2001”.

Amendamentele aduse ale Legii 263/2010 prevăd acordarea unei perioade suplimentare la vechimea în muncă, de patru luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.

Vizualizări: 9,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: