Ministerul Energiei: ANRE nu discriminează CE Oltenia

Conducerea Complexului Energetic Oltenia, sindicatele din companie, dar şi autorităţile judeţene au afirmat public faptul că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi Transelectrica, discriminează CE Oltenia şi pune greutăţi în vânzarea energiei. Departamentul pentru Energie din guvernul Ponta respinge aceste acuzaţii.

Conducerea CE Oltenia crede că sursa lipsei vânzărilor de energie este la ANRE şi Transelectrica, cele două instituţii blocând ascensiunea în piaţă a producătorului de energie termo. În plus, sindicatele coordonate de Ion Ruşeţ au ameninţat cu proteste în faţa Guvernului din acelaşi motiv. Departamentul de energie a răspuns, în urma unei solicitări făcute în baza Legii 544 de către Ziarul Pandurul, că ANRE nu discriminează CE Oltenia. „Instituirea regulilor obligatorii ale pieţei de energie se realizează de către ANRE pentru toţi producătorii din piaţa de energie electrică, fără discriminare şi fără a se putea limita accesul acestora“, spune ministerul.

CE Oltenia reclamă faptul că producătorii de energie verde sunt favorizaţi de cele două instituţii. Ministerul precizează că energie verde se va dezvolta şi în următorii ani: „În plan strategic, în perioada 2014-2024, România ar trebui să încurajeze dezvoltarea prudentă a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani“. Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, şi liderul PSD Ion Călinoiu au fost ieri la Bucureşti pentru a avea o întâlnire cu miniştrii energiei şi economiei, subiectul fiind dificultăţile cu care se confruntă compania energetică.

Deocamdată nu se cunosc concluziile întâlnirii însă problema recuperării creanţelor CE Oltenia este tot în aşteptare. Potrivit Departamentului de energie, se fac demersuri pentru recuperarea banilor pentru cărbunele livrat în cazul CET Govora, prin cedarea carierei Berbeşti. CEO scapă astfel şi de angajaţi, şi de datorii, în sensul că se vor şterge. Cele mai mari datorii, peste 200 de milioane de lei, sunt însă la RAAN Severin şi sunt aproape imposibil de recuperat. CEO are de recuperat peste 700 de milioane de lei de la alte companii ale statului.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: