Ministerul Energiei: CE Oltenia, vital pentru siguranța sistemului energetic. Unde e sprijinul?

Ministerul Energiei susține că producătorul de energie pe cărbune din Gorj este important pentru securitatea țării, însă atunci când este întrebat de finanțarea modernizării grupurilor energetice, răspunde evaziv. Deşi consideră că trebuie continuate investițiile la complexuri, nici până azi ministerul lui Toma Petcu nu a virat în conturi banii din Programul Național de Investiții (PNI).

Ministerul Energiei a fost interpelat de deputatul Mihai Weber despre intențiile pe care le are față de CE Oltenia, o companie de care autoritățile își amintesc doar când e secetă sau foarte frig și trebuie asigurată energia necesară. Ministerul Energiei admite că sunt necesare investiții, dar nu-și asumă realizarea lor!

CEO asigură siguranța sistemului energetic

„Având în vedere perspectivele evoluției producătorilor de energie electrică pe termen scurt și mediu și menținerea siguranței alimentării SEN, se impune continuarea investițiilor de mediu pentru menținerea unui nivel optim al capacităților din cadrul Complexului Energetic Oltenia, considerate vitale pentru siguranța SEN“, răspunde Ministerul Energiei. Mixul energetic este în continuare un subiect bun pentru dezbatere. Atât! În plus, acesta introduce în discuție și energia din surse regenerabile: „Dezvoltarea capacităților de producție a energiei electrice care utilizează surse regenerabile și integrarea acestora în SEN a fost și va fi înlesnită, în mare măsură, de structura de producție a energiei electrice din România, respectiv de existența unui mix de combustibil. În realizarea mixului de combustibil necesar pentru producerea energiei electrice trebuie acordată o  importanță deosebită utilizării resurselor energetice interne în vederea asigurării securității și independenței energetice, un rol important reprezentându-l lignitul“.  În ultima perioadă se discută despre posibilitatea realizării unui parteneriat între CEO și o firmă de eoliene, care să realizeze un parc la Schela.

La final, Ministerul Energiei susține că reducerea capacităților de energie pe cărbune afectează siguranța energetică a țării. „Reducerea potențialelor capacități de rezervă asociate, prin retragerea din exploatare a unor capacități de producție a energiei electrice care utilizează combustibili clasici, afectează în mod evident, în sens negativ, siguranța alimentării SEN și chiar securitatea energetică a țării“.

MEDIU

Autorizația integrată de mediu a SE Rovinari expiră în decembrie 2017, pentru Turceni și Ișalnița în 2024, iar pentru Craiova II în 2026.

Vizualizări: 2,715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: