Ministerul Sănătăţii a aprobat angajări în spitalele din Gorj. Vezi câţi vor fi angajaţi

Ministerul Sănătăţii a dat ieri publicităţii lista posturilor deblocate pentru a se putea face angajări în cadrul sistemului sanitar din Gorj. Cele mai multe posturi, şapte, vor fi scoase la concurs la Cărbuneşti. Concursurile vor fi în luna noiembrie.

Spitalul din Târgu Cărbuneşti pare să fie ieşit cel mai câştigat după împărţirea de ieri, anunţul Ministerului Sănătăţii arătând că directorul Constantin Târziu poate scoate la concurs patru posturi de medici şi trei de asistente, ceea ce nu se prea compară cu restul aprobărilor primite de restul spitalelor din judeţ, confruntate cu o acută lipsă de personal.

La Rovinari directorul Laurenţiu Cosmulescu a fost mult mai norocos la capitolul medici pentru că a cerut trei posturi şi i-au şi fost aprobate de către minister. În privinţa asistentelor a solicitat deblocarea a patru posturi şi a primit aprobare doar pentru unul singur, directorul spunând că astfel poate funcţiona la limita de jos a unui spital european.

La unitatea sanitară de la Dobriţa unde sunt trataţi bolnavii de TBC directorul Tiberiu Tătaru aşteaptă degeaba după medici pentru că şi cei pe care îi are se pregătesc să meargă în străinătate în mare parte. Ministerul i-a deblocat acum un post, în condiţiile în care trei specialişti au ca şi semnate contractele de muncă prin Anglia şi Franţa. Deficitul de personal îşi spune cuvântul şi la spitalul municipal din Motru, unde existenţa unui anestezist reprezintă problema majoră a zonei.

Motru, fără anestezist

Primarul Dorin Hanu spune că oferă „casă şi masă” celui care se va decide să vină şi să lucreze la Motru pe funcţia respectivă. „Avem un bloc ANL şi avem o garsonieră rezervată special pentru persoana care va fi anestezistul oraşului. Mai avem câteva tot aşa rezervate anume pentru a încerca să oferim condiţii specialiştilor care să vină să lucreze la spitalul din Motru. Vrem să creăm condiţii pentru specialişti pentru că altfel nu-i vom avea”, declară edilul. Sala de operaţii a spitalului din Motru este modernizată, arată ca la carte, aparatura este de ultimă oră, însă rar folosită pentru că lipseşte anestezistul. „Avem doi colaboratori, care vin la noi cu jumătate de normă. Ţinem pacienţii nemâncaţi şi câte o zi până intră în operaţie pentru că asta e situaţia, facem intervenţiile în funcţie de cum ajung anesteziştii. Dacă am avea un angajat cu normă întreagă lucrurile ar intra în normal şi noi ne-am putea face treaba”, spune unul dintre medici. Până atunci însă va mai trece multă vreme, postul de anestezist fiind vacant de ani de zile…

Infirmiera de la  Sadu este şi bucătăreasă

Spitalul din Bumbeşti Jiu este unitatea sanitară din Gorj unde dacă eşti infirmieră trebuie să dai şi cu mătura, să fii şi bucătăreasă, să nu scapi din ochii bolnavii şi să te aştepţi la cine ştie ce ordine mai poţi primi de la şefi, care şi ei fac aproape „de toate” pentru ca treaba să meargă în condiţii de criză.

Rodica Solda lucrează aici de când se ştie, dar ca în ultimele săptămâni n-a fost nevoită să muncească niciodată. „Fac de una singură pentru mai multe. E puţin personal, avem bolnavi de schimbat, de care trebuie să avem grijă, e lenjerie de dus, noi dăm şi mâncarea, dăm şi cu mătura fără probleme, facem orice e nevoie”, spune infirmiera, devenită femeie bună la toate.

Posturile deblocate de minister sunt două de medic şi două de asistente, despre infirmiere neputând fi vorba. Asta face ca nu doar pe partea medicală spitalul din Bumbeşti Jiu să sufere, ci şi din punct de vedere administrativ, după cum spune directorul de specialitate, Ilie Diţescu. „Venim de prin 2007 cu o serie de pensionării şi demisii din partea personalului şi avem un deficit pe care l-am adus la cunoştinţa Ministerului, dar despre care nu se mai vorbeşte nimic. Avem doi fochişti la centrala termică, dar normativele prevăd şase, iar pe cei doi nu-i putem plăti suplimentar. Avem deficit la bucătărie, dar şi la spălătorie, unde ne-a plecat o femeie şi acum urmează să se mai pensioneze una în noiembrie. La partea mecanică ni s-a pensionat un muncitor, la pază avem trei paznici, dar unul iese la pensie şi va fi o problemă şi aici”, afirmă responsabilul administrativ al Spitalului Bumbeşti Jiu.

„Fac de una singură pentru mai multe. E puţin personal, avem bolnavi de schimbat, de care trebuie să avem grijă, e lenjerie de dus, noi dăm şi mâncarea, dăm şi cu mătura fără probleme, facem orice e nevoie”

Rodica Solda, infirmieră al spitalul Sadu

Avem un bloc ANL şi avem o garsonieră rezervată special pentru persoana care va fi anestezistul oraşului

Dorin Hanu, primar Motru

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: