Cum să învingem oboseala accentuată, de iarnă

Oboseala accentuată apărută odată cu sosirea iernii, cel mai rece anotimp, mai este denumită și astenie de iarnă. Această astenie își face simțită prezența încă de la primele semne de disconfort, dispoziție proastă. De ce se întâmplă asta? Medicii au explicația: adaptarea la sezonul rece este mai dificilă, deoarece lumina naturală a soarelui lipsește considerabil în timpul iernii. Există câteva trucuri prin care putem scăpa de acest inamic. S-ar putea spune că e imposibil, dar medicii specialiști recomandă activitatea fizică în această perioadă, în ciuda stării de oboseală ce ne acaparează întru totul. Mișcarea ne dă o stare de bine și ne redă energia de care avem nevoie.

Iată și alte trucuri care ne-ar putea ajuta!

Proteinele sunt unele dintre alimentele de care avem nevoie în această perioadă din an. Practic, nu au voie să lipsească de la masă carnea, lactatele mai grase și cerealele integrale. Dar, nu doar proteinele ne sunt de ajutor. Și vitaminele au rolul lor în perioada rece. Este recomandat să avem cinci porții zilnice de fructe și legume. Ele câștigă întotdeauna în lupta cu oboseala.

Poate că, de cele mai multe ori, țigările ne dau impresia că ne ajută să ne relaxăm, să pătrundem într-o stare de bine. Însă nu este deloc așa. Trebuie să fim consștienți de faptul că substanțele toxice din nicotină provoacă în timp multe boli care au ca simptom oboseala agasantă.

Somnul are, de asemenea, un rol esențial în starea noastră de zi cu zi. Pentru a fi odihniți complet, trebuie să dormim bine noaptea. Se știe deja că televizorul, calculatorul sau orice alt device provoacă perturbarea somnului. Însă, de ceea ce are trebui să ținem cont mai mult, este salteaua. Ea nu trebuie să fie foarte veche și să fie adaptată nevoilor noastre. Puteți găsi o mulțime de saltele de calitate la Previ.

Nici vestimentația nu e de neglijat. Aici nu ne referim la asortare sau haine de firmă. Ci la confortul pe care acestea ni-l oferă. Hainele trebuie să fie lejere, nu foarte mulate, călduroase, dar nu prea mult, pentru a nu transpira. Costumele elegante, purtate zi de zi, ne pot incomoda. De pildă, sacoul provoacă disconfort după multe ore de muncă.

Consumul de lichide (apă și sucuri naturale) trebuie tratat cu mare atenție. Corpul nostru reține toxine, care ne pot da dureri de cap, stări neplăcute și ne pot tăia pofta de mâncare. Practic, el consumă multă energie și se deshidratează. Pentru a evita aceste probleme, este recomandat să bem 1,5-2 litri de apă sau sucuri din fructe proaspete, zilnic.

Culorile vii și vibrante ne pot da o stare de bine. Se spune că roșul dă energie, portocaliul și albastrul relaxează, galbenul ne scapă de stres, verdele odihnește privirea, violetul ajută creierul să lucreze, iar albul ne redă buna dispoziție. Tot ce trebuie să facem este să alegem culoarea preferată și să ținem lângă noi un obiect în nuanța respectivă.

Așadar, ca o concluzie la aceste artificii pe care am putea să le aplicăm pentru a scăpa de oboseală, totul ține de modul de viață și de voința noastră de a trăi sănătos. Nu ne rămânem decât să respectăm regulile unei vieți cât mai liniștite.

Vizualizări: 1,429

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: