Ministrul energiei a trimis control la Berbeşti

O comisie desemnată de ministrul energiei, Răzvan Nicolescu, a făcut un control, în luna mai, la Cariera Berbeşti din cadrul CE Oltenia, după o sesizare a unui parlamentar din judeţul vecin. Potrivit raportului, au fost identificate mai multe deficienţe în desfăşurarea activităţii de exploatare la Berbeşti şi au fost dispuse câteva măsuri.

Un parlamentar din Vîlcea, Florian Coca, a interpelat Departamentul pentru energie semnalând o scădere a producţiei de cărbune de la Berbeşti. El informa ministerul că CET Govora, acolo unde ajunge cărbunele de la carierele din Berbeşti, trebuie să cumpere cărbune mai scump cu 25% din cauza distanţelor parcurse cu transportul lignitului. Evident, senatorul de Vîlcea nu a amintit şi de datoriile imense pe care CET Govora le are la CE Oltenia pentru livrarea acestui cărbune.

Probleme tehnice şi cu banii

Cert este că la Berbeşti a fost o verificare, comisia constând trei factori majori care au condus la declinul producţiei: alunecările de teren ce au loc şi de două ori pe an, lipsa exproprierilor şi nerespectarea tehnologiilor de lucru, acestea fiind adaptate la situaţiile de moment. Potrivit raportului, problemele la cele trei cariere Panga, Berbeşti şi Alunu sunt cauzate de înclinarea stratului de cărbune de 9-10 grade, panta de lucru admisibilă a utilajelor fiind de 2 grade, ploile abundente ce au determinat alunecări de teren, lipsa banilor, ca urmare a neîncasării de la CET Govora, dar şi a investiţiilor. Liderul de sindicat din zonă, Dorel Glomnicu, pune pe seama lipsei de investiţii toate problemele tehnice ale carierelor. „Forţarea carierei timp de 2-3 ani a condus la scurtarea fronturilor de excavare şi micşorarea decalajului dintre excavatoare. Această situaţie poate duce chiar la blocarea carierei. Desigur, toţi ne-am bucurat când am produs cărbune ieftin, fără cheltuieli de dezvoltare, fără retehnologizare şi cu excavaţii reduse de steril, însă acum, este nevoie de un efort al tuturor participanţilor la procesul de producţie pentru redresarea situaţiei“, a explicat acesta.

Comisia a recomandat şapte măsuri de redresare a situaţiei, cele mai multe dintre ele fiind legate de tehnologiile de lucru, precum şi constituirea unui sistem de canale pentru colectarea apelor şi evitarea alunecărilor de teren.

EXTERNALIZARE

Cât despre ideea externalizării acestei cariere din CE Oltenia, sindicatul condus de Glomnicu propune aducerea carierelor la nivelul de competitivitate economică al anilor 2005-2012 şi apoi externalizarea lor.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: