Salariaţii Carierei Peşteana cer în instanţă sporul de tură

Salariaţii CE Oltenia care prestează activitate la Cariera Peşteana cer în instanţă sporul de tură, de 5.5%. Este vorba de o parte din personalul care se ocupă de asecări la nivel de carieră. Conform sindicaliştilor, personalul de pe asecări are printre cele mai mici salarii la nivel de CE Oltenia şi lucrează de luni până duminică. Acest spor a fost cerut şi în cadrul şedinţei Comisiei Paritare însă conducerea administrativă a CE Oltenia a refuzat acordarea acestui drept.

Conducerea Sindicatului Liber Minerul Peşteana a cerut în instanţă dobândirea acestor drepturi pentru 16 salariaţi ai carierei de la Secţia Lucrări Miniere, care se ocupă de activitatea de asecări. Sindicaliştii spun că acest personal lucrează la foc continuu şi trebuie să primească acest spor, pe care conducerea CE Oltenia refuză să îl acorde. De activitatea de asecări la Cariera Peşteana se ocupă circa 90 de salariaţi ai complexului însă nu toţi s-au adresat sindicatului pentru dobândirea acestui drept pe calea instanţei. „Este vorba de sporul de tură la salariatele cu salariul foarte mic de la Asecări, la care programul de lucru este 7 din 7. Administraţia era obligată ca şi la activitatea minieră, cum dau la energie, la cei care lucrează 7 din 7, să le dea acest spor 5.5%. Cu toate că le-am solicitat în Comisia Paritară, n-au vrut să-l dea. Le-am spus că o să ne adresăm instanţei. Iniţial nu au avut curaj să facă decât 15 femei şi un bărbat. Probabil o să aibă curaj şi ceilalţi când nu o să le mai fie frică de şefi. Aceeaşi problemă a fost şi la Benzi Magistrale. După ce au făcut procesul i-au împărţit în şapte zări. Pe ei unde să-i mai împartă, salarii mai mici ca aici nici la pază nu sunt”, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Sindicatului Liber Minerul Peşteana.

Condiţii grele de lucru

Sindicaliştii mai spun că salariaţii care se ocupă cu asecarea la nivel de carieră lucrează în condiţii grele, asta pentru că trebuie în continuu să scoată apa care se acumulează în faţa excavatoarelor. „Asecare nu este decât la Roşia şi Peşteana, astea sunt singurele cariere unde este activitate extraordinar de grea. La noi se evacuează în jur de 10 milioane de mc de apă pe an. Dacă nu s-ar evacua continuu, s-ar inunda fronturile. Nu e ca la celelalte cariere să fie de deal, să aibă pantă de scurgere a apei. Noi suntem la cotă minus faţă de Jiu”, a precizat Pârvulescu.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: